ZETApress

hírportál

Díszpolgári koszorú

Bácskai János és Erdő PéterBoldog Salkaházi Sára vértanú halálának 69. évfordulóján tegnap délután 17 órakor Erdő Péter bíboros és Bácskai János polgármester megkoszorúzta Sára testvérnek a Bokréta utca 3. számú ház falán található emléktábláját, majd 18 órai kezdettel Szent János-napi szentmisét mutatott be az Üllői úti Örökimádás templomban.

A bíboros otthon van Ferencvárosban. Igaz, hogy 1952. június 25-én a szomszédos Józsefvárosban született, de családjával 1964-ben ideköltöztek. A Lónyai utcai fiúiskolába járt, a Ráday utcában és a Ferenc körúton sétálgatott nagyapjával. A Bakáts téri plébánia is élete egyik meghatározó élménye volt. Itt szentelte pappá 1975. június 18-án ? egy héttel a 23. születésnapja előtt ? Lékai László, a későbbi esztergomi érsek. Innen Dorogra ment, ahol káplán volt 1977-ig.

S most ugorjunk negyedszázadot az időben. Erdő Péter 2002. december 7-től esztergom-budapesti érsek, s azóta is rendszeresen mutat be szentmisét az Örökimádás templomban. Ezzel bíboros elődje, Paskai László példáját követi, aki minden hó első pénteke előtti csütörtök este misézett együtt Dr. Csányi József egykori templomigazgatóval. Azóta már Csányi doktort a templomban eltemették, a bíborosi szentmisék is megritkultak, egy állandósság viszont megmaradt: 2008-tól Erdő Péter december 27-én a tavalyihoz hasonlóan mindig a IX. kerületbe jön.

Az idei december újabb fontos állomás volt bíborosunk életében. 4-én, szerdán este az Iparművészeti Múzeum aulájában ünnepélyes keretek között vehette át a Ferencváros díszpolgára címet Dr. Bácskai János polgármestertől. Mivel polgármesterünk református és náluk Úrvacsora van, a tegnap esti bíborosi-díszpolgári szentmisén Dr. Erdő Péter nem szolgáltathatta ki neki cserébe az Oltáriszentséget.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fővárosi koszorú | ZETApress

Szóljon hozzá!