ZETApress

hírportál

Advent Palotanegyedben

Szilvia HarangjátékaAdvent a lélek Karácsonyváró rendezgetése. Készülődünk. Hívogatunk kicsit ?s nagyot ünnepelni, vásárt járni. Az első adventi hétvégétől Karácsony napjáig minden nap ? reggeltől napnyugtáig ? megkondulnak a harangok, felcsendül az ének és Budapest Józsefvárosának Palotanegyedében december 1-jén megnyílik az Adventi Kalendárium és a Vásár?Tér!

A csodálatos, díszes fénybe öltöztetett Mikszáth téren felállított pódiumra hétvégéken vendégségbe érkeznek az adventi készülődést és hangulatot szívünkbe költöztető mesemondók, muzsikusok, énekmondók, kántálók és betlehemesek. Többek között a Budapest Ragtime Band, a Tűzmadarak Színház, a Görömbő Kompánia, a Magonc együttes, a Fourtissimo zenekar és számos táncegyüttes határon innen és túlról kedveskedik majd produkciójával a nagyérdemű közönségnek.

E jeles időszak alatt a gyerekek megcsodálhatják az élő Betlehemet, megsimogathatják az állatokat, készíthetnek karácsonyi díszeket a játszóházban. A hagyományőrző kovácsműhelyben, könyvkötő és ?Kürtőslegendaműhelyben? ősi műhelytitkokkal, a Mézesbábos Palotában mézeskalácssütéssel ismerkedhetnek kicsik és nagyok egyaránt. December 7-én és 8-án pedig Mikulásfogatra ülhetünk és találkozhatunk a Mikulással. Minden szombaton a Józsefvárosi Galéria Hétmérföldes játékbirodalma kínál felejthetetlen kreatív játék színházi és koncert élményt! ? tudtuk meg Vörös Évától.

Mindezek mellett a Pesti Jézus Szíve Templomban és a Párbeszéd Háza Kápolna Dísztermében megrendezésre kerülő advent vasárnapi koncertek kínálnak igazi lélekemelő kikapcsolódást. December 1-jén Sudár Annamária és a Misztrál zenekar koncertjét, december 8-án Kárászy Szilvia zongoraművész Magyar Harangjáték hangversenyét, december 15-én a Fölfelé hangok kertje HoldDalaNap produkciót, és december 22-én Sebestyén Márta és Andrejszky Judit karácsonyi koncertjét hallgathatjuk meg ebben az egyedülálló környezetben.

A hét minden napján működő vásár nem csak vizuális élményekkel kápráztatja el az ide látogatókat: az ínycsiklandó finomságok illata már messziről árulkodik a közelben kapható nyalánkságokról. Csak ?menjünk az orrunk után? a Kálvin tértől a Mikszáth térig és hamarosan rátalálunk a kandírozott gyümölcsöket, mézes diót, erdélyi botratekert kalácsot, kemencés finomságokat, sült gesztenyét, égetett mandulát, kolbászt és sajtokat árusító házikókra. A hideg téli estéken természetesen kötelező egy jó adag punccsal vagy forralt borral életet csalni elgémberedett végtagjainkba.

A december 23-ig tartó józsefvárosi Múltidéző Kalendárium és Karácsonyi Vásár a karácsonyi készülődés egy másik fontos részének, az ajándékvásárlásnak is helyszíne. A népművészeti portékákat kínáló mesterek, kézművesek mellett képviseltetik magukat a mai kortárs iparművészetet képviselő iparművészek és formatervezők is. Vásári nyitva tartás a Szabó Ervin téren és a Mikszáth téren: hétköznap 11-től 19 óráig, hétvégeken 10-től 20 óráig.

Szóljon hozzá!