ZETApress

hírportál

A Family Cikcakkja

Miklya Luzsányi MónikaÚj magazin jelent meg ma a gyermekeknek a hazai lappiacon: A Harmat Kiadó bátor elhatározásának köszönhetően a Cikcakk magazinnal bővült a gyermekeket megszólítani és rendszeres olvasásra szoktatni vágyó hazai lapok választéka ? tudta meg Szunyogh Ildikó a délelőtti sajtótájékoztatón.

Az új gyermekmagazin Cikcakk néven látott napvilágot és a Harmat Kiadó már ismert Family családi és párkapcsolati magazinjának gyermekeknek szóló változataként kívánja meghódítani azokat az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban tanulókat, akik már önállóan tudnak olvasni. A lap létrejöttét serkentette a hitoktatóktól érkezett jelzés, miszerint szükség lenne olyan médiumra, amely a bibliai értékeket modern módon, a ?digitális bennszülött korosztály? számára is elfogadott módon képes közvetíteni. Ezt a jelzést továbbgondolva született meg az új lap, amely alkalmazkodik célcsoportjának nem lineáris, hanem cikcakkos, azaz ide-oda ugrándozó gondolkodásmódjához, gyors és felületes, csak az információk kiszűrésére törekvő olvasásmódjához.

Mint ahogyan az új magazin bemutatóján Miklya Luzsányi Mónika, a lap főszerkesztője a Mesemúzeumban elmondta, a magazin célkitűzéseit (bibliai értékek közvetítése, olvasásra szoktatás, az etika tantárgy iskolai oktatásának módszertani támogatása, nyelvi nevelés segítése) olyan módon is szeretnék megvalósítani, hogy nem felülről lefelé működő kommunikációs csatornának szánják ezt a lapot. Ellenkezőleg: a következő számok szerkesztésébe már be kívánják vonni a gyermekeket is, illetve nem kívánják az írásokat befejezett formában közölni, hanem mindig nyitva hagyják a történeteket, lehetőséget adva ezáltal a továbbgondolásukra, illetve arra szeretnék ösztönözni fiatal olvasóikat, hogy foglalkozzanak tovább a témával, problematikával akár évekig is. Az eltérő olvasási igényeket a rövidebb ? szinte képregényre emlékeztető ? írások mellett helyet kapó hosszabb cikkekkel szolgálják. A nyelvi nevelés tekintetében pedig fokozottan ügyelni fognak arra, hogy a magazin se a biblikus nyelv végletei felé, sem a szlengesedés felé ne mozduljon el.

A magazin első, szép, színes, igényesen megjelentetett számát a kiadó ingyenes szétosztásra ajánlotta fel, de Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója megragadta a sajtótájékoztatón kínálkozó lehetőséget arra, hogy támogatottságot kérjen az új gyermekmagazin számára azzal, hogy minél többen fizessenek elő erre a játékot, tudást, sokoldalú ismeretet, nevetést, hitbeli gyarapodást kínáló minőségi papírkiadványra. A most induló, s ebben az évben még további két számmal napvilágot látó, majd 2014 januárjától kéthavonta megjelenő Cikcakk magazin az előfizetők számára lesz biztosan elérhető, továbbá a postahivatalok boltjaiban lesz kapható. A szokásos hírlapárusokon keresztül nem tervezik terjesztését.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ?Egy bátor elhatározás? | Family CikCakk magazin

Szóljon hozzá!