ZETApress

hírportál

Fővárosi térkép a Nyugati aluljáróban

Mától a Nyugati-pályaudvar előtti aluljáróban a főváros térképén taposhatunk. Schiffer János főpolgármester-helyettes délelőtt adta át az Atlantisz program keretében megvalósuló művészeti alkotást. Tihanyi Dominika és Lendvai Gábor ? a pályázatot nyert alkotópáros tagjai ? Budapest felnagyított légifelvételét helyezték el az aluljáró kövén. Az oszlopra kihelyezett matricák segítségével a járókelők megjelölhetik kedvenc helyeiket, véleményt nyilváníthatnak ezzel a városról.

A főváros hivatásos művészektől, alkotócsoportoktól, művészeti főiskolásoktól várt szellemes alkotásokat az aluljáró megújítására. Látványos és szórakoztató ötleteket várt úgy a padlózat, mint az oszlopok burkolására. A kivitelezésre ötmillió forintot szánt, míg a győztes pályamű díjazására négyszázezer forintot. A nyertesek az Új Irány csoport alapító tagjai. A tavaly készült M1:1500 léptékű légifotót 320 négyzetméteres területen helyezték el.

Az új irányosok heten vannak ? de nem gonoszok ? és 2000-ben alakultak a Millenáris Park tervezésére. Munkásságuk tájépítészeti-építészeti vonatkozású. Munkáik kiterjednek kertépítészeti, térépítészeti, nagyobb léptékű tájépítészeti, építészeti, valamint public-art feladatokra is. A csoport különös figyelmet fordít a városi regenerációs folyamatok stratégiai tervezésére, és aktív szerepet vállal azok kidolgozásában.

A nyertes páros a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karán szerzett diplomát. Mostani alkotásuk két-három hónapig fekszik majd az aluljáró padlóján. Annyi idő alatt kellően elhasználódik, így felszedése után a szemétbe kerül. Nem keserednek el ezért, s egyébként is vannak már újabb terveik. Indulni fognak a főváros következő pályázatán, hiszen akad még bőven közterület Budapesten, amelyre ráfér egy kis csinosítás.

Szóljon hozzá!