ZETApress

hírportál

Zsidó Nyári Kulturális Fesztivál Budapesten és vidéken

Immár kilencedszer rendezi meg augusztus 27-e és szeptember 3-a között a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ Zsidó Nyári Kulturális Fesztivált, tudtuk meg a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón. Igaz már a bejutás is körülményes volt. Hármasával engedte be a biztonsági őr az előtérbe az újságírókat, hogy a detektoros kapun átjutókat még táskavizitnek is alávesse. Igaz az újságíró-igazolványt nem kérte, bár ezt sokaknál hiába is tette volna. Annyi baj legyen, a másfél órás prezentációt végigülőknek bőven jutott kóser eleség.

A hosszadalmas beléptetéssel egy időben került nyilvánosságra a londoni reptéren leleplezett merénylet kísérlet, így a procedúra némiképp érthetőnek bizonyult. Odabenn aztán a tájékoztató is rendhagyóan indult. Izrael élethalál harcát vívja a Hezbollah ellen, kezdte Zoltai Gusztáv MAZSIHISZ elnök, s ma éjszaka is 160 rakétát lőttek ki izraeli célpontokra. S mivel a katyusák nem válogatnak, az eddigi több mint félszáz halott nagyobbik hányada nem zsidó, hanem keresztény és arab volt. Megtudtuk még, hogy a háborús övezetből negyven gyereket nyaraltatnak most Magyarországon, s további háromszor negyven érkezik még hazánkba. Nem újdonság ez a hitközség életében, s korábban sem csak a zsidókat segítik. Jugoszláviából 250 gyermeket menekítettek ki a háború idején. A fesztivál bevételeinek egy részét is jótékonysági célokra fordítják.

Végre így a fesztiválról is szó esett. Az 1997-ben megszületett ötlet életrevalónak bizonyult, s a nyárvégi időpont is telitalálat volt. A ZSNYF mintegy záróakkordjává vált az idegenforgalmi szezonnak. Idén legalább 120 ezer vendéget várnak. Az események túlnőttek a fővároson, így most már Vácott, Kiskunhalason, Nagykőrösön, Karcagon és Szegeden is lesznek rendezvények. Túljutottak az országhatáron is Szabadka megcélozásával. A részletes program, a fellépők névsora, valamint a jegyek árai és megváltási helyei honlapjukról letölthetők.

Szóljon hozzá!