ZETApress

hírportál

Muray-kiállítás a Vajdahunyadvárban

Témám a természet címmel nyílt kiállítás ma délután a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum első emeletén Muray Róbert munkáiból. A 75 éves festőművész eredetileg ornitológusnak készült, 1949-ben mégis a Képzőművészeti Főiskolára iratkozott be. Így sem maradt hűtlen a madarakhoz, mert sokszor választotta témájául azokat. Később puskát ragadott, s vadászként járta az erdőt és mezőt. A kiállítás megnyitóján egy másik gyakorló vadász, Benedek Fülöp földművelésügyi államtitkár méltatta Robi bácsi érdemeit. Megbecsülését mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy Persányi Miklós miniszter, a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője is jelen volt a megnyitón.

Az idős, de még ma is aktív művész életútját száznál is több kiállítása jellemzi. Még 40 évesen részt vett az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállítás megszervezésében. Nógrád megyében, Szécsényben, az MMGM fiókmúzeumában állandó kiállítása van, de ajándékozott alkotást a Mongol Vadászati Múzeumnak is. 1984-től a fiataloknak is átadja tapasztalatait. Somogyban nyári táborokat vezet, Csepelen rendszeresen tanít. Munkásságát 17 különböző díjjal jutalmazták.

A négy vadászkürtös felcsendülő dallamait, s az államtitkári méltató szavakat a művész ülve hallgatta végig. Részéről ez nem volt udvariatlanság, az ok sokkal prózaibb. Másfél hónapos kezelés után épp a megnyitóra engedték ki a kórházból, ahová kezelőorvosai is elkísérték. S ha arra gondolunk, hogy a kilencvenes évek elején egy tévésztár vezette ágyban fekve show-műsorát, miközben vendégei sorban írták alá a gipszet a törött lábán, már semmin sem csodálkozhatunk. Robi bácsi is van akkora ? ha nem jóval nagyobb ? sztár saját műfajában, mint a jelzett riporter a médiában! Akkor meg már miért ne ülhetne, ha kijön a kórházból.

Ennyi szubjektivitás után legyünk újra objektívek. Robi bácsi közel háromezer művet alkotott, s ezekből mintegy ötszázat tartalmaz az a színes képeskönyv, mely a napokban jelent meg, amelyet dedikált a megnyitón. A képek között rövid ismertetőket olvashatunk alkotójuk életéről, a könyv végére megismerhetjük a gazdag életutat. A kiállítás június 11-ig tekinthető meg, s az album, meg egy soványabb katalógus a helyszínen még mgvásárolható.

Szóljon hozzá!