ZETApress

hírportál

Százévesek hétvégéje

Tegnap este 6-kor az OSA Archívumban hivatalosan is megnyitották a Budapest100 programot a résztvevő házak, intézmények, önkéntesek, szervezők részvételével. A program az idén 100 éves budapesti épületek köszöntésére készült.

Az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ közös szervezésében április 9-10-én ? az év 100. napjához köthető hétvégén ? több tucat, idén százéves ház nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Jöjjenek el Önök is a különleges hangulatú helyszínekre, és ünnepeljék velünk együtt az idén százéves épületeket: iskolát, vendéglőt, hajléktalanszállót, múzeumot, hotelt, kollégiumot és mindenekelőtt lakóházakat, amelyekben valószínűleg még sosem jártak! ? hallottuk a sajtótájékoztatón.

A Budapest100 program lokálpatrióták, önkéntesek és a házukat szerető lakók összefogásával alakult ki, akik szeretnék vendégül látni Önöket ? százévente (legalább) egyszer. Az OSA Archívum Arany János utcai épülete tavasszal lesz 100 éves, s a centenáriumra készülve arra gondoltak, hogy a történeti múlt és az emlékezet formáival foglalkozó intézményként a századik születésnapot nem magunkban, hanem másokkal közösen szeretnénk megünnepelni.

A Kortárs Építészeti Központtal (KÉK) együttműködve egy rendhagyó kétnapos rendezvényt szerveznek, amelynek során több tucat, idén százéves épület látja vendégül a főváros közönségét. Magunk sem hittük volna, hogy száz évvel ezelőtt ilyen sok, különleges és egymástól eltérő hangulatú épület született Budapesten.

A százéves házak jelentkezését egyetlen feltételhez kötötték: a lakók tegyék lehetővé az épület szabad bejárását, vagyis április 9-10-én, szombat-vasárnap álljon nyitva a kapu minden érdeklődő előtt. Sokan jelentkeztek a felhívásra, (többen maguk sem tudták, hogy a ház, amelyben élnek, idén éppen százéves). Kapcsolatba kerültek lelkes közös képviselőkkel, amatőr helytörténészekkel, önkéntes diákokkal és mindenekelőtt a lakókkal, akik közösen találnak ki és szerveznek programokat.

A jórészt a belső kerületekben álló házakba bárki betérhet majd, előzetes bejelentkezés nélkül, de meghirdettek szervezett sétákat is, melyek keretében szakavatott vezető kíséretében járható be néhány épület. A projekt végeredményét még maguk sem látják. Lehet, hogy jövőre is belevágnak a százéves házak felkutatásába és megünneplésébe? Ez nem csak rajtuk, Önökön is múlik.

Szóljon hozzá!