ZETApress

hírportál

Verseny erdeinkről

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és az Young People in European Forests (YPEF) Nemzetközi Versenybizottsága nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet Fiatalok az európai erdőkben ? 2011 címmel. A verseny célja alább olvasható.

Európa, mint kontinens, az Európai Unió, valamint a csatlakozott nem uniós országok, rendkívül változatos természeti és gazdasági környezetet hordoznak. E változatos környezet egyik természetes eleme az ERDŐ, mely megjelenésével, jellegzetes növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, az ott folyó tevékenységekkel alakítja a tájat és a benne élő emberek mindennapi életvitelét. Az erdő Európa talán utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Országonként más és más erdők és erdészeti feladatok jellemzik Európát.

A verseny céljául tűzte ki, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai ismerjék meg Európa erdeinek jellemzőit, az egyes országok erdeit, erdészeti tevékenységeit, az erdők szerepét a természet és környezetvédelemben, az erdőkben előforduló fontosabb növény és állatfajokat. Ezzel közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A versenyben résztvevő országok, melyek száma folyamatosan bővül: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. A felkészülési anyag innen és eminnen letölthető.

A jelentkezés feltételei

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 12 évesnél és nem lehetnek idősebbek 18 évesnél a 2010/2011-es tanévben. A verseny nyelve ANGOL, legalább egy csapattag esetében a nyelvtudás feltétel. A verseny nemzeti szakaszában az első fordulóban a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai angol nyelvűek.

A verseny ütemezése

A verseny nemzeti szakasza 2 fordulós. A két forduló alapján a legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. Ennek helyszíne idén Lengyelország. A verseny ütemezése honlapjukon olvasható. Az első fordulóban, elsősorban a hazai erdőkről megszerzett ismereteket vizsgálja a feladatlap, mely kiegészül európai szintű ismeretanyaggal is. A verseny nyelve magyar, tervezett időpontja április 26-30.

A második forduló során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja május 30 ? június 4. A nemzetközi döntőbe kerülő csapat két fordulóban méri össze a tudását. Az első egy feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból, ami a verseny honlapján található.

A második fordulóban a csapat egy prezentációt tart a többi ország csapatának, amelyben feladata, hogy a lehető legérdekesebben, legsokrétűbben mutassa be országának erdeit. Ez lehet számítógépes prezentáció, drámajáték, stb. A verseny nyelve angol, tervezett időpontja szeptember vége. Jelentkezés március 25-ig a verseny hazai szervezőinél ezen a címen.

Szóljon hozzá!