ZETApress

hírportál

Itt van Israel

Délelőtt hazánkba érkezett Israel Meir Lau, Izrael volt országos főrabbija, akit a Ferihegyi repülőtéren Zoltai Gusztáv a MAZSIHISZ?BZSH ügyvezető igazgatója, Frölich Róbert dandártábornok, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és Zeev Paskesz, az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rabbija fogadott.

A főrabbit ünnepi ebéden látták vendégül a magyarországi zsidó vezetők a budapesti Carmel Glatt kóser étteremben. Részt vett rajta Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató, Streit Sándor a BZSH elnöke, Deutsch Róbert főrabbi, a rabbi-testület vezetője, Frölich Róbert főrabbi, az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség részéről Herzog László elnök, valamint Rav Weiszberger Miklós és Zeev Paskesz rabbik.

A főrabbi A zsidó élet törvényei című könyvét délután 1-kor bemutatták a magyarországi zsidó vezetők az 1868 és 1872 között Otto Wagner tervei alapján épült volt status quo ante Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában a főrabbi jelenlétében. A kötetet a MAZSIHISZ adta ki. A zsinagógát a XIX. század végének, XX. század elejének legnevesebb bécsi építésze, az építészeti modernség atyja tervezte. Az épület a mór stílusú zsinagógák egyik legkiválóbbja az egész világon, és talán a legszebb terű a budapesti zsinagógák közül. Az épület jelenleg felújítás alatt áll.

Israel Meir Laut, aki jelenleg Tel-Aviv főrabbija és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke, kétnapos itt-tartózkodása során fogadja Schmitt Pál köztársasági elnök, illetve Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A főrabbi találkozik a magyarországi neológ és ortodox hitközség vezetőivel, a budapesti templomkörzetek elnökeivel, a magyarországi rabbi-kar tagjaival, a Budapesti Zsidó Hitközség elöljáróságával és vezetőségével, valamint négyszemközti megbeszélést tart az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rabbijával. Életútjáért 2005-ben megkapta Izrael Állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat.

A főrabbi a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont emlékfalánál ma rója le kegyeletét a holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt. Meglátogatja a felújítás előtt álló Kazinczy utcai ortodox főtemplomot is. Holnap délelőtt 10 órakor a Budapesti Zsidó Hitközség és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a Herzl téren, a Dohány utcai zsinagóga mellett, ahol az izraeli vendég beszél. Énekel: Tóth Emil főkántor, közreműködik: a Goldmark és a Dohány utcai zsinagóga egyesített férfi kórusa, vezényel. Somló Andor. ? Kedves férfi vendégeink fejfedőt szíveskedjenek magukkal hozni! ? kérik a szervezők.

Szóljon hozzá!