ZETApress

hírportál

Csúcsborok Kárpátiában

Prestige Reserve Aranycégérek a prémium és csúcsboroknak. A patinás Kárpátia étterem adott otthont a 2010-es Prestige Reserve Díjkiosztónak és a győztes borok kóstolásának péntek délután, melyre mi is hivatalosak voltunk.

Idén a borászok 250 tételt neveztek erre a megmérettetésre, ami azért is figyelemre méltó, mivel tudták, hogy a zsűri csak az aranyérmet és a nagydíjat kiérdemelt borokat díjazza. A Prestige Reserve Medaillon D?or jogosultságot 92, a Prestige Reserve Grand Award védjegyviselés jogát 18 bor nyerte el ebben az évben.

Az európai közösségi védjegy úgy segíti a prémium és csúcsborok érvényesülését, hogy mint egy bizalmi szimbólum garantálja a fogyasztók felé, hogy a borok a maguk kategóriájában kiváló egyéniségeket. A meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek, maguk a bemutatón kóstolható nyertes borok szolgáltak ennek bizonyítékául.

A zsűri nevében Kozma Kálmán, a Sommelier Szövetség elnöke, Niszkács Miklós, a Vendéglátás Magazin főszerkesztője és Doszpod László, a Prestige Reserve Club elnöke gratulált és adta át az okleveleket. A kétfordulós szavazás eredményeképpen a legnagyobb presztízsű magyar borászat 2010-ben a Szepsy Borászat. Az oklevelet és a díjakat ifj. Szepsy István vette át. Doszpod László a Prestige Reserve Club elnöke, méltatásában azt hangsúlyozta, hogy a díjazott esetében a borász, az ültetvények, a borászat és a borok párhuzamos és konzisztens fejlődése egyedülálló módon valósult meg az elmúlt 20 évben.

A Szepsy Borászat egyike azon keveseknek, akik csak prémium és csúcs borokat bocsátanak ki. Boraikban egyszerre vannak jelen a fajta és terroir jegyek, a komplexitás, a koncentráció és mindez harmóniában. Rohály Gábor abban látja a Szepsy Borászat titkát, hogy olyannyira biztos a dolgában, hogy hibáit sem fél bevallani. Sokszor hasznát sem keresve adja át tapasztalatát, tudását, hitét. A kiválóságban szerepet játszik Szepsy István munkaszeretete, elhivatottsága és makacssága is. Ő az egyetlen magyar borász, akinek külföldön is van presztízse.

Kozma Kálmán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, kiemelte, hogy a Szepsy Borászat minden kategóriában kiemelkedő csúcsborokat alkotott (száraz furmintok, hárslevelű, késői szüret – cuvée, édes szamodorni, 6 puttonyos aszú). Munkájában a szerénységhez és alázathoz a fejlődés és a tökéletesség állandó keresése társult, nagy hangsúlyt helyezve a márkaépítésre is.

A Prestige Reserve zsűritagok

Kozma Kálmán ? Magyar Sommelier Szövetség, Niszkács Miklós ? Vendéglátás Magazin, Schützenhoffer Gergely ? Vinoport, Robotka Gábor borszakértő ? Tonella, Freund Tamás ? akadémikus agykutató, Fabók Mihály ? Gundel, Vörös Attila ? Metropol, Harmath Csaba ? Arena Catering, Kovács András István ? Infó Rádió, Doszpod László ? Prestige Reserve Club.

A díjátadó legmeghatóbb pillanata volt, amikor az oklevél átadását követő laudációk után, az éppen otthonában lábadozó Szepsy Istvánt sikerült képpel és egy kicsit elszoruló hanggal a vetítő vásznon online megjeleníteni, akivel így Magyarország második legemlékezetesebb pizsamás (köntösös) bejelentkezését élhettük át, bizonyítandó, hogy a valódi presztízs a dolgok lényegéből és nem a külsőségekből fakad.

Szóljon hozzá!