ZETApress

hírportál

Reggeli a könyvespolcon

Hangoskönyv csemege jelent meg a Kossuth Kiadó Zrt. és a Mojzer Kiadó Kft. közös kiadásában. Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije Galambos Péter (Galamb) előadásában. A nagyon különös könyv világszerte sokmillió olvasót nevettetett meg és gondolkodtatott el.

Az angolul 1973-ban kiadott Bajnokok reggelije Vonnegut legtudatosabban posztmodern regénye. A töredezett cselekményvezetést a gondolatok, szavak és képek hullámzásszerű, átcsúszásos ismétlése ellensúlyozza. Nem véletlen a hasonlóság Vonnegut előző regényével, hiszen a Bajnokok reggelije nagyvonalakban ugyanazokat a kérdéseket boncolgatja, mint a hírnevet és elismertséget meghozó Ötös számú vágóhíd.

Ez a lexikonként is forgatható regény valójában születésnapi ajándék. Kurt Vonnegut junior írta önmagának, az ötvenedik születésnapjára. Az volt vele a célja, hogy ? miként hajdan a rabszolgatartók tették a rabszolgákkal ? felszabadítsa kitalált szereplőit.

A történet az ötvenes évek beat-nemzedékének kedvelt témáját és az ősi küldetés-történetek meghatározó toposzát egyesíti Dwayne Hoover Pontiac-kereskedő és Kilgore Trout sci-fi-regényíró felváltva elbeszélt utazásában ? tudtuk meg László Ágnestől.

Vonnegut a tőle megszokott stílusban beszéli el a történetet: Amerika és a világ megoldhatatlannak tűnő gondjait humoros, ön-ironikus, tagadhatatlanul középosztálybeli humanizmussal veszi górcső alá. A cselekményt rendszeresen rövid, filozofikus eszmefuttatásokkal, Trout regényeinek tömör cselekményvázlataival, az olvasóhoz intézett ?kiszólásokkal? bontja meg. Az MP3 formátumú CD bolti ára 2990 forint.

Szóljon hozzá!