ZETApress

hírportál

Borrandevú Vince napján

Második alkalommal kerül megrendezésre a januári, Vince-napi borrandevú. Célja a vidék és város közelítése, a tudatos vásárlói magatartás erősítése, a Vajdahunyadvár történelmi épületcsoportjának helyszínén, szórakoztató és ismeretterjesztő kulturális programok kíséretében, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A január 19-20-i két nap programját gyógybor- és gyógyteakóstolók, előadások, az Év Bortermelője-díjas Frittman János és az Év Pincészete-díjat elnyerő Bock Pincészet bemutatkozása és kóstolója, kiállítás, könyvbemutató, családi vetélkedő és játék, kézműves foglalkozások, színpadi programok, gyógyborok, -teák, -füvek, kézműves portékák, biotermékek vására teszi teljessé.

A Vince-napról röviden

Az évkezdő ünnepi rendezvénysorozat, az egykori gazdák év eleji összejövetelét eleveníti fel, amikor egymáshoz, egymás pincéiben, a kemény tél, és az évzáró adventi-karácsonyi ünnepkör, az István és János nap után (Istvánozás, Jánosozás, borszentelés után), már a gazdasági év tennivalóit vették számba. Az ünnepnapok után a fontos és meghatározó dolgos hétköznapok következtek, készülődés az új gazdasági évre, a mezőgazdaság minden ágazatában. Vince napjának megülése ennek a felkészülésnek az alkalma, amikor az időjárást figyelve, annak alakulásából messzemenő következtetéseket vontak le az évi kenyérgabona termésre, a szántóföldi növénytermesztésre, a kerti növény- és szőlőtermesztésre, a bortermésre.

Kiemelt téma a gyógyborok, -füvek és -teák

Vince azonban az egymásra figyelés, az egészség, a gyógyító borok, likőrök, teák fogyasztásának is időszaka volt. A megőrzött egészség, a megelőzött betegség rendkívül fontos volt a paraszti gazdaságokban. Hiszen csak a maguk munkaerejére támaszkodhattak, a természettel együtt élő világunkban. Antibiotikumok még nem voltak, a gyógyfüvekben, azok erejében bízhattak csak.

De miért, hogyan tartották meg ezt a napot, mit ettek, mit ittak ezen alkalomból? Hogyan készültek fel az új gazdasági évre, miben reménykedtek, mit jósoltak Vince napjának időjárási megfigyeléseiből? Ezt mutatja be agrár-kulturális rendezvénysorozatuk, amely folytatja azt a megkezdett munkát, amit Vince napja, a Magyar Kultúra Napja, a Himnusz születésének napja kapcsán a Mezőgazdasági Múzeumban elkezdtek már majd egy évtizede, most pedig a gyógyboros-természetes gyógytermékeket készítő agrárcégek támogatásával valósítják meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Magyar Bortörténeti Társaság közös szervezésében.

Szóljon hozzá!