ZETApress

hírportál

Thai Hét a Sofitelben

Szerdán megkezdődött a Thai Gasztronómiai Hét a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben az Office of Commercial Affairs, Royal Thai Embassy és a Sofitel Budapest szervezésében. Az egyhetes rendezvény első napján négy thai kortárs divattervező ? Pichet Suksanrungruang, Ptave Srisopha, Khatikasemlert Chalermkiat és Warot Subsrisunjai ? mutatta be aktuális kollekcióját, bepillantást nyújtva az ázsiai divattrendekbe.

A bemutató előtt tradicionális thai táncot is láthattunk. Fotókiállításon megcsodálhatjuk Thaiföld lenyűgöző világát, és természetesen nem maradhatnak el a thai ízek sem, sőt a Sofitel thaiföldi testvérszállodáiból érkező séfek, Ms. Jaruwan Jongkumang, Mr. Anusak Chan-urai és Ms. Wanna Saengbuangam hétköznap délutánonként és esténként főzőkurzusok alkalmával tanítják meg a vállalkozó kedvűeket konyhájuk alapfogásaira. A szervezők a látogatóknak kedveskedve, a lobbyban rögtönzött masszázs szalont hoztak létre, ahova kéz- és fejmasszázsra beülhetnek a vállalkozó kedvűek ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a fotókat is készítette.

A mellékelt fotók némi ízelítőt adhatnak az imént említettekről, ezért inkább nézzük meg, milyenek is a thaiföldi ételek és étkezési szokások. Képzeljen el egy olyan helyet, ahol a csendet csak a pálmafák leveleinek susogása és a tenger moraja töri meg, s a tikkasztó hőség ellen csupán a végtelen, kék víz ad enyhülést. Noha Thaiföld ezen arca visszaszorulóban van, hiszen a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságaként itt is gombamódjára nőnek ki a földből az egymással versengő felhőkarcolók, azért a hagyományos étkezési szokások megmaradtak.

A thai konyha rendkívül sokféle fűszert alkalmaz, s mivel a legtöbb étel különböző zöldséggel és gyümölccsel készül, tökéletesen megfelel modern korunknak az egészséges táplálkozással kapcsolatos felfogásának. Magyar szemmel talán különlegesnek hat, hogy egy thai étkezesnél a levest nem előételként szolgálják fel, hanem a főétellel párhuzamosan fogyasztják el, s az is szokatlannak tűnhet, hogy nem használnak kést, csupán villát és kanalat, mivel a húsételeket már az elkészítés előtt apró darabokra vágják.

Egy átlagos thai menü rizsből s két ? három más fogásból áll. A különböző fogásokat rendszerint egy időben szolgálják fel és ezeket az asztalnál ülők elosztják egymás között. Thaiföldön egykor gyékényszőnyegre kuporodva, evőeszköz nélkül, kézzel ettek, manapság azonban villát és kanalat is használnak, s természetesen asztal mellett, széken ülve étkeznek.

A tápanyagokban dús és különleges, eredeti zamatú thai ételek alacsony zsír- és kalóriatartalommal párosulnak. A thai konyhát a fűszerek, gyógynövények és más ízesítők teszik egyedivé. Néhányan úgy tartják, hogy a thai ételek rendkívül csípősek, ám az igazság az, hogy néhány valóban erősen fűszerezett étel kivételével többségükben enyhe ízűek. A thai specialitások között szinte minden ételfajta megtalálható a levesektől kezdve a mártásokon, szószokon, salátákon és falatkákon át a sült húsokig és halételekig.

Egy tipikus thai menü nem lehet teljes desszert és gyümölcs nélkül. Az utolsó fogás mindig friss gyümölcs, melyet aprólékos gonddal virág alakúra faragnak, vagy kis darabokra vágnak és kimagoznak, hogy könnyebb legyen fogyasztani. Ha a kedvenc gyümölcsnek nincs szezonja, akkor is sok konzervgyümölcs áll rendelkezésre, melyet darált jéggel vagy fagylalttal tálalnak.

Az édes desszertek elkészítésénél fontos szerepet játszik a különféle színárnyalatok összhangja, például a tojássárgájából készült foj tong és tong jip sáfránysárga színe, vagy a wun és más zselatin alapú sütemények különböző színei, mint a sárga, zöld és rózsaszín. Sok thai édesség készül rizslisztből, kókusztejből és pálmacukorból. A Thai Gasztronómiai és Kulturális Hét a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben szeptember 29-e és október 5-e között látogatható.

Szóljon hozzá!