ZETApress

hírportál

Emeld fel a hangszered!

Október elsején emeld fel a hangszered és zenélj Te is sztárzenészekkel az utcán, tereken, aluljárókban, vagy épp a munkahelyeden! Közös zenélésre hívnak, köztéri programokkal ünneplik a zene világnapját Pécsett és Budapesten ? tudta meg Lantai József.

A zene világnapján, október elsején az elmúlt évek hagyományait folytatva spontán örömzenélésre várják a szervezők a budapestieket. Yehudi Menuhin hegedűművész 1975-ben alapította a Zene Világnapját azzal a céllal, hogy a városok zenei eseményeket rendezzenek ezen a napon, a zenészek pedig a koncerttermeken kívül is spontán zenéljenek. A kezdeményezéshez a főváros már két éve csatlakozott, a hagyományt idén is folytatják.

A kezdeményezéshez idén Európa Kulturális Fővárosa is csatlakozott: nagyszabású rendezvényen mutatják be a magyar népzenéből eredő zenei és tánckultúránkat, amely összeköt bennünket országhatároktól, kortól, zenei stílusoktól függetlenül. Az ingyenes rendezvényeken eddig soha nem látott formációktól elhangzó dalokat hallhat Pécs közterein a közönség.

Sztárzenészekkel Budapest terein!

A Zeneakadémia parkolója mellett Budapest több pontján ? a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljáróban ? a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek ? többek között Szakcsi-Lakatos Béla, Kelemen Barnabás, a Kaláka, a Makám, a Weiner Szász Kamaraszimfonikusok és az Új Generáció ? töltik meg zenével a köztereket. A Deák Ferenc téren a Kamaszfesztiválosok tartanak délelőtt kihelyezett énekórákat, délután pedig diákzenekarok játszanak majd. A Liszt Ferenc téren felállított központi színpadon ? ahol 11 órától 19 óráig folyamatosan árad a zene ? Várdai István gordonkaművész, a Zene Világnapja nagykövete is fellép majd és tart virtuóz gordonka bemutatót.

A programhoz kapcsolódva idekattintva regisztrálhatnak azok, akik október elsején szívesen adnak ad-hoc koncertet egy szokatlan, általuk kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp a munkahelyükön. Akik a saját koncertről készült videót feltöltik az oldalra, értékes ajándékokat nyerhetnek.

Örömzene és tánc Pécsett! A nap során a művészek egymás produkciójába kapcsolódva, a zenei stafétát egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli 5-6 órás örömzenélés során, a pécsi Kossuth téren felállított 3 szintes óriás színpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, Balázs Elemér Group, Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnorom-ból Balogh István, Künstler Ágnes, a csikszeredai Role, valamint a Duna Művészegyüttes.

A pécsi helyszínen világpremierre is sor kerül: a Roots and Routes európai tehetséggondozó program hazai fiataljai egy másfél éves projekt keretében állították össze azt a műsort, első alkalommal a pécsi Európai Kulturális Fővárosa program keretében láthat a közönség. Ezt követően a mozdulatművészeti szín-játékot angol, belga, olasz és romániai fesztiválokra viszik az előadók. A pécsi műsor nyitásaként és zárásaként a Nap Dala csendül majd fel, amely a rendezvény szellemének megfelelően egy eredeti népdal többféle stílusú átdolgozása (eredeti népzene, jazz, blues, funky, világzene, roma). A mintegy 15 perces produkcióban az est szinte valamennyi zenésze, énekese, előadóművésze közreműködik.

A Nap Dalára neves koreográfusok közreműködésével készülnek el a Nap Tánca koreográfiák. Az eseményt megelőző időszakban Novák Péter közreműködésével pécsi iskolákat, munkahelyeket járnak végig, hogy a hétköznapi emberek tánctudását figyelembe vevő, könnyen megtanulható koreográfiát minél több gyermeknek, fiatalnak és felnőttnek megtanítsák. A ?civil? táncosok így az eseményen külön-külön csoportonként és együttesen is megmérethetik magukat.

Szóljon hozzá!