ZETApress

hírportál

Koszorúk az alapítóknak

Vitéz Aggházy Kamill magyar királyi ezredesre emlékeztünk tegnap a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a 89-ik születésnapon. 1918. november 16-án az akkor 36 éves katonatiszt alapította Gabányi János címzetes tábornokkal együtt az intézményt. Alig pár hónappal voltunk túl a vesztes háborún ? Trianonra még nem is gondoltunk ?, de már tudtuk, hogy a hadtörténet kutatásának egy külön intézmény kell.

Az ezredes 125 éve, 1882. október 30-án született, így ennek most jubileuma volt. Szilágyi Erzsébet fasori egykori lakóháza falán emléktáblát helyezett el Holló József Ferenc nyugalmazott altábornagy, az intézmény főigazgatója. Ezt követte két órával később a múzeum Díszudvarán az alapítók mellszobrának, valamint az elhunyt munkatársak emléktáblájának megkoszorúzása, ahonnan a II. emeleti Díszterembe, az ünnepi állománygyűlésre vonultunk.

Nem az számít, hogy mit ismersz, hanem az, hogy kit, kezdte korértékelését a főigazgató. Sajnos a személyes kapcsolatok döntik el a fontos dolgokat. Nem jól van ez így, de nehéz rajta változtatni, mondta. A múltidézés után a jövőről is szót ejtett. Rövidesen egy Múzeumi Kávéház létesül, ahonnan a Magyar Rádió élőben közvetítheti az újraélesztett Játék és muzsika 10 percben című már-már feledésbe merült műsorát.

A sátoraljaújhelyi börtönben egy börtönmúzeumot rendezett be az intézmény, mely szabadon látogatható. Jövőre egy újabb repülője is lesz a múzeumnak ? valószínűleg Kecelen ? melyet János Károly ajándékoz az itt töltött májusvégi kellemes órák emlékére. Akkor egy magyar-spanyol üzletemberi fórumot nyitott meg a spanyol király és egy F?104-est küld a jövő év elején a tavaszi vendéglátóinak.

Katona Tamás történész a napokban megjelent Emlékek a hadak útján II. hadtörténeti emlékkönyvet mutatta be. Az első rész egy éve jelent meg, így most már hagyomány született az évenkénti újabb kiadással. S hogy miért kell megismerni a múltunkat? Mert aki ezt nem teszi meg, s főleg nem tanul a hibáiból, annak ezeket újra át kell élnie. Az egykori I. kerületi polgármester és későbbi varsói nagykövet Ferenc császárt is idézte. Tévedni emberi dolog, de a tévedésben megmaradni ostobaság, vallotta a XVIII. századvég uralkodója.

Marosi Ilona képzőművész az intézménynek ajándékozta Útjelző 2000 című kisplasztikáját. Kiállításának megtekintése után a földszinti Márványteremben a főigazgató pohárköszöntőjében arról beszélt, hogy jövő ilyenkor, a 90 éves évfordulón új állandó kiállítás várja a vendégeket. Állítólag addigra a múzeumok állandó kiállításainak ingyenes látogathatósága megszűnik, bár erről még nem adott ki a kulturális tárca hivatalos közleményt.

Szóljon hozzá!