ZETApress

hírportál

Siketek Pécsett

Siketek találkoznak a kulturális fővárosban. Szeptember 23-25-én Pécsett rendezik a Siketek Világnapja Fesztivál ? Pécs 2010 című rendezvényt, amely a saját nyelvvel így saját kultúrával rendelkező kisebbség, a siketek világát hozza közelebb a hallókéhoz.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott eseményen több közösségi rendezvény is lesz. A fesztivál célja nemcsak az, hogy a többi megyéből is nagy számban ide érkező siketek és nagyothallók itt találkozhassanak, hanem az esemény azt is szolgálja, hogy a kapcsolatok továbbra is fennmaradjanak.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) pécsi központjában például fotókiállítás nyílik a helyi szervezet életéből. A tervek között szerepel egy emlékfal létrehozása is, melyre minden látogató felírhatja üzenetét.

A programok elsődleges célja a kultúrák találkozása. A siketek anyanyelvét, a jelnyelvet sokan nem ismerik, számos tévhit és helytelen előítélet övezi. Mindez nagymértékben hozzájárul a siketek elszigetelődéséhez, és egyfajta öngerjesztő szegregációjához, mely táptalajul szolgál a hallókkal szembeni bizalmatlanságnak.

A programok azt a célt szolgálják, hogy hallók és siketek közös élményeket szerezve bepillantást nyerjenek egymás kultúrájába, életvitelébe. Másrészt kiváló alkalom, hogy Pécs és az EKF szellemiségét megismerjék az országban élő hallássérültek. Ilyen módon két esemény: az EKF és a siketek világnapja is összekapcsolódik.

Rövid távon cél, hogy a rendezvény során a Pécsre látogató hallássérült személyek az ő igényeiknek megfelelő, teljesen akadálymentes módon betekintést nyerjenek Európa Kulturális Fővárosának múltjába és jelenébe. A másik rövid távú cél, hogy hallók és siketek közösen szerezzenek élményeket, mindkét fél megfelelően legyen tájékoztatva az érdekvédelem és a tolmácsszolgálat munkájáról, a hallássérültek jogairól és lehetőségeiről.

A szervezet 2006-ban megalakult siketekből álló tánccsoportjának bemutatója, a Ludas Matyi rövidített változatának jelnyelven történő előadása, fantasztikus élményt jelenthet mindenkinek. A jelnyelv népszerűsítését szolgálja az ismert költemények jellel való kommunikálása is, így ezekből is akad majd bőven a rendezvény ideje alatt.

A Kaposvári Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ pantomim csoportja ? szintén hallássérültek ? színvonalas programmal színesíti világnapi programot. Nagyothallók számára előadást, bemutatót terveznek a gyógyászati segédeszközök-ellátásának és egyenlő esélyű hozzáférése érdekében.

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958. óta minden év szeptemberének utolsó hetében siket és nagyothalló közösségek ezrei emlékeznek meg a Siketek Világnapjáról Indiától, Kuala Lumpuron, Malaysián, Anglián, Dél-Afrikán, Ausztrálián át egészen Magyarországig. Az 1958. óta, évente megrendezésre kerülő esemény, a siketek és nagyothallók körében nagy népszerűségre tett szert.

Siketek nemzetközi színházi találkozóján is Pécsett. Egyedülálló színházi élményre tehet szert, aki szeptember 25-én 16 órától részt vesz az Apáczai Csere János Művelődési Ház színháztermében megvalósuló első pécsi Nyílt Nemzetközi Színházi Találkozón. A különböző országból érkező fellépőkben az a közös, hogy szinte mind siketek vagy nagyothallók.

Mint azt Koltai György szervező az ingyenes, a darabokat követően kötetlen társalgással folytatódó rendezvényről elmondta, Pécs tekintetében igazi újdonság az esemény, hiszen hasonlóra sem volt még példa soha a baranyai megyeszékhelyen. A Hallássérültek Kulturális és Sport Egyesületének segítségével létrejövő találkozóra elsősorban azért kerül sor, hogy a helyi színjátszó csoport szakmai tapasztalatokat szerezhessen, valamint hogy a hallók is megismerkedhessenek e hagyományosnak nem mondható művészettel.

A rendezvényre Olaszországból, Palermóból érkezik egy nagyobb csoport, az ausztriai Grazból a nyolcfős csoport mellett egy főállású pantomimes jön, mellettük pedig az ország több városából is várnak vendégeket.

Koltai György kihangsúlyozta, a találkozón a siketek mellett hallók is előadnak majd, s a nevelési központ kultúrcsoportjának néptáncosai is fellépnek. A szervezők igyekeznek változatos programot nyújtani ? tudta meg Rozs Borbála.

A részletes program

Szeptember 23-a, csütörtök: programsorozat megnyitása, fotó és hobby kiállítással, emlékfal leleplezéssel. 24-e, péntek: séta a megújult történelmi belvárosban jelnyelvi idegenvezetéssel, a Várostörténeti Múzeum megtekintésével. 25-e, szombat: színpadi programok a Pécs Plázában, a Pláza parkolóban Road-show 13 órától.

Szóljon hozzá!