ZETApress

hírportál

Aranyérem Houstonban

Az I-SWEEEP (International Sustainable World (Energy, Engeenering & Environment) Project Olympiad) elnevezésű nemzetközi tudományos verseny harmadik döntőjét április 14-19. között rendezték meg Houstonban, Texas államban.

A 70 országból kiválasztott több mint ezer diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázója képviselte.

A megmérettetést két korcsoportban rendezték meg: az elsőben 9-12. osztályos diákok vehettek részt a világ bármely országából, a másodikban pedig csak az USA-ból versenyezhetnek a 6-8. osztályos tanulók.

A 3 kategóriában (környezetvédelem, mérnöki, energia) meghirdetett verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen kap egy angol nyelvű leírást. Majd ezt követően a kiválasztottak egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

A világversenyen Kajtár Máté ? a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanulója ? Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt című munkájával, a környezetvédelem kategóriában ? melyben a legtöbben indultak ?, kivételes teljesítményéért aranyéremben részesült, mely ezer dollár pénzjutalommal is jár. A díjátadó ceremóniát április 19-én tartották Houstonban, ahol a díjat Texas állam parlamenti képviselője, Dr. Alma A. Allen adta át a magyar díjazottnak.

A tűz- és robbanásveszélyes, és környezeti szempontból káros folyadékok földalatti, biztonságos tárolását az utóbbi években duplafalú tartályokkal oldják meg. A pályázó által javasolt ötlet költségkímélően és nagy biztonsággal megoldja mindazon problémákat, amelyeket ezen tartályok alkalmazása felvet.

Triplafalú műanyag kompozit tartályokat vezetne be a gyakorlatba, melyek előnyei, hogy pl. lyukadás esetén azonnal eldönthető, hogy a külső vagy a belső köpeny sérült-e. Míg a külső fal sérülésekor duplafalú tartálynál körbe kellett ásni az egész tartályt, az új módszerrel a külső köpenyt szegmensekre osztanák, így elegendő csak a sérülés helyén kiásni a tartályt.

A 2009/10. évi 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak kétnapos kiállítása júniusban kerül megrendezésre a Millenáris Parkban található Csodák Palotájában.

Szóljon hozzá!