ZETApress

hírportál

22. Tavaszi Emlékhadjárat

Április 1-én indul útjára Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata a Magyar Hagyományőr Világszövetség, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében.

Mintegy 80-100 lovas hagyományőrző ? jórészt huszárok ? járják be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalait 35 település érintésével, Magyarországon és a Felvidéken. Az 1989 óta zajló programsorozaton közel 60 katonai hagyományőrző és 50 más társadalmi szervezet vesz részt.

Az emlékhadjárat útvonalát az egyes településeken nagyszabású koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptánc műsorok, rock koncertek, huszárkonyha főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és nem utolsó sorban látványos csatabemutatók szegélyezik, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és a még több lovassal gyarapodik a résztvevők száma.

A világszerte virágzó katonai hagyományőrző mozgalmak keretében a nemzetközi hagyományőrző szövetségek (pl.: Napóleonista Szövetség, Európai Katonai Hagyományőrző Szövetség) általában kulturális jellegű találkozókat, parádés felvonulásokat, csatabemutatókat rendeznek. Ezek többnyire egy-egy hétvégére szorítkoznak. Nem tudunk arról, hogy Európában vagy a világ más részein léteznének olyan katonai hagyományőrző rendezvénykígyók, mint amilyen a Tavaszi Emlékhadjárat. E program tehát a maga nemében egyedülálló, de mindenképpen ritkaság számba menő jelenség.

Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata

Vannak országok, ahol a katonai hagyományőrzés több mint százéves múltra tekint vissza. Magyarországon körülbelül 25 éve érett mozgalommá, a több korszakban külön-külön egyedi utat bejáró katonai hagyományőrzés. Az íjfeszítő korszakok, a lovag kor és az 1848-49 történelmi események hagyományőrzői a legszámosabbak, de gyarapodik a Rákóczi-szabadságharc korát és a két világháború történelmét felelevenítő katonai hagyományőrzők száma is.

A szóban forgó hagyományőrző ágazat magyarországi, valamint határon túli egyesületeinek és csoportjainak jelentős része elsősorban az 1991-ben alakult Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségben és a 2003-ban alakult Magyar Hagyományőr Világszövetségben tömörülnek – ez utóbbiban más hagyományőrző ágak képviselővel együtt.

E szervezetek elsődleges célja a magyar hagyományok, a magyar kulturális értékek megtartása, felvirágoztatása, a nyilvánossággal való jobb megismertetése úgy Magyarországon, mint más államokban. Politikai tevékenységet nem végeznek, mivel a magyar hagyományok örököseinek az egész magyar nemzetet tekintik, függetlenül az egyes emberek politikai hovatartozásától.

A Tavaszi Hadjárat helyszínei és időpontjai megtalálhatók a Lovasok.hu portálon. Az áprilisi rendezvényeik kiemelt helyszíne Boldog, ahol 2-án zajlik csatabemutató, Jászberény, ahol 3-án motorosok és huszárok együtt masíroznak a város főterén, Tápióbicske és Nagykáta, ahol a legnagyobb huszárkonyha bemutató, és az ugyancsak legnagyobb csatabemutató látható, majd 4-én, Isaszeg, ahol a csatabemutatót egész napos kulturális rendezvények egészítik ki, továbbá a felvidéki Búcs, ahol 24-én a Felvidéki Rock Színház szervezésében az úgynevezett Felvidéki Hadjárat népzenei és rock koncertekkel gazdagodik.

A Tavaszi Emlékhadjárat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát. Helyszínről helyszínre haladva építik ki táborhelyeiket, ahol az emberek étkezéséről, szállásáról, a lovak istállózásáról, takarmányozásáról, a programok lehetőleg balesetmentes megvalósításáról kell gondoskodni alapvetően.

Az élő történelemóráknak is tekinthető programok minden bizonnyal sok ezer gyerek és felnőtt számára jelentenek majd feledhetetlen élményt és egyúttal ösztönzőt a magyar kultúra ápolására, népszerűsítésére. A nagy tavaszi rendezvénykígyó ? a szervezők szándéka szerint ? hozzájárul a történelemszemléletű gondolkodásmód erősítéséhez, és a kiterjedt nemzetközi ismeretségek révén, az európai kulturális kapcsolatok erősödéséhez is ? tudatta Fülöp Tibor Zoltán rendező.

Szóljon hozzá!