ZETApress

hírportál

Hogyan utaztak nagyszüleink?

Tudják önök, mi a MARTA? Első hallásra hibásan írt női névnek tűnik, mégsem az. A boldog békeidőkben a hazai autógyártás remeke volt. Nevében elkészítőjének nevét és a gyártás helyét viselte. A kocsik a Magyar Automobil Rt. Arad termékei voltak. Akadt köztük személy- és teherautó, valamint városi autóbusz egyaránt.

A fentieket a Kossuth Kiadó most megjelent albumából ismerhetjük meg. Mint Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató a délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, az 1865-től 1940-ig terjedő időszak utazási kultúrájának bemutatása egy induló sorozat első kötete. Egy életmód-sorozat indul a boldog békeidőkből, melyből megismerhetjük az akkori hétköznapokat és ünnepeket. Megtudhatjuk, hogyan fürdőztek, vagy hogyan étkeztek szüleink, nagyszüleink abban a nyolcvan évben.

Az Így utaztunk anno után a kiegyezés előtti és a II. világháború utáni közlekedést is szeretnék feldolgozni, mondta el Szabó Attila, a Közlekedési Múzeum muzeológusa, aki a bemutatott könyvben a repülésről írt. A múzeum százezres fotótárából most alig félezret használtak fel a könyvben, így lenne anyag a további munkákhoz is. A kötet ötletadója, összeállítója és szerkesztője Rappai Zsuzsa művészettörténész volt.

Szóljon hozzá!