ZETApress

hírportál

Virágvasárnap a Kossuth téren

Virágvasárnapi vásár lesz holnap délelőtt 10-től este 6 óráig a Néprajzi Múzeumban, amely idén is megrendezi hagyományos, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényét.

Virágvasárnapi vásár, interaktív mese-játszóház, kézműves-foglalkozások és a húsvét jelképeiről szóló szakmai előadás várja azokat a családokat és érdeklődőket, akik velünk szeretnék felidézni az ünnep hagyományait. A Szombati Műhely már jól ismert résztvevői az evangéliumi történetet ? Jézus bevonulása Jeruzsálembe ? közös, játékos felvonulással elevenítik fel.

A játszóházban a különféle tojásdíszítési technikák (írott, karcolt, berzselt) elsajátításán túl megtudhatjuk, mit készíthetünk kékfestő anyagból, hogyan díszíthetünk mézeskalácsot, ültethetünk hagymás növényt vagy hogyan is készíthetünk egyéni húsvéti üdvözlőkártyát.

A vásáron kézműves vásárfiát, vesszőkosarat, díszített húsvéti tojást, mézet, mézeskalácsot, feliratos textíliát, kézműves húsvéti édességet és különféle ökoterméket, virágot és barkát talál a múzeumba térő látogató. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. Belépőjegyet felnőttek 1000, nyugdíjasok és diákok 500 forintért válthatnak.

A húsvéti vásár ideje alatt a muzbo (múzeumi bolt) madara virágos köteteket tesz ünnepi asztalára: Huszka József, a rajzoló gyűjtő, a Legendás lények, varázslatos virágok…, A tükrös…, a Virágozódott? anno című katalógusokat.

Részletes programok

11-kor A húsvét jelképei címmel Dr. Verebélyi Kincső néprajzkutató, egyetemi tanár előadása. 10-től 13 óráig a Szombati Műhely már jól ismert résztvevői az evangéliumi történetet ? Jézus bevonulása Jeruzsálembe ? közös, játékos felvonulással elevenítik fel. A virágot lépő királykisasszony ? interaktív mese-játszóház. 10-től 17 óráig játszóházi foglalkozások: írott, karcolt és berzselt tojások készítése, kékfestő tárgyak készítése, mézeskalács-díszítés, húsvéti üdvözlő kártyák készítése, hagymás növények ültetése.

10-től 18 óráig virágvasárnapi vásár ? kézműves vásárfiák, vesszőkosarak, díszített húsvéti tojások, méz és mézeskalács, feliratos textíliák, kézműves húsvéti édességek, ökotermékek árusítása, virág- és barkavásár. Madárvirág ? virágos köteteink az ünnepi asztalon: Huszka József, a rajzoló gyűjtő, Virágozódott Anno…, Legendás lények…, A tükrös…. 30%-os kedvezmény a Virágozódott anno… című katalógusra a múzeumi boltban.

Szóljon hozzá!