ZETApress

hírportál

Hagyomány&Evolúció a Gerbeaud Házban

A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyének, a Hagyomány&Evolúciónak döntőjére kerül sor holnap reggel 9-től este 6 óráig a Vörösmarty téri Gerbeaud Házban ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A Gerbeaud-ban megrendezésre kerülő döntő egész nap sajtó-nyilvános és közönség által is látogatható. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehet majd kóstolni ugyanitt, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj pörkölt, házi fánk, sok más, amelyeket a legjobb éttermek készítenek majd. A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített közvetítőkön is ki fogják vetíteni.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület célja a magyar étkezési és éttermi kultúra újrateremtése, a hazai gasztronómia megújítása. A Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt is ennek jegyében hívta életre. Meghirdette a magyar gasztronómia történetében mérföldkőnek számító Kulináris Chartát, és kilenc pontban foglalta össze, mit tart fontosnak a XXI. század magyar konyhájában.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett csúcsgasztronómiai szakácsverseny döntőjén 12 szakács mérkőzik meg. A döntő témája: a magyar tanyasi csirke két szervizben. Az értékeléshez tekintélyes nemzetközi zsürit sikerült megnyerni, mindenekelőtt Eckart Witzigmannt, ?az évszázad szakácsát?, a szakma világhírű képviselőjét; Nicolas Le Bec két Michelin-csillagos francia sztárséfet; valamint egykori Michelin inspektorokat, akikkel lehetőség lesz interjúkat készíteni.

A zsüriben a teljes és megkérdőjelezhetetlen objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek. A selejtezőt októberben tartották (témája a ?sertés háromféleképpen? volt), és az ott elkészített ételek bebizonyították, hogy a magyar gasztronómia megújulása kézzel fogható. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatják be tudásukat ? a verseny kimondottan izgalmasnak és szorosnak ígérkezik.

A verseny leginkább abban tér el az egyéb szakácsversenyektől, hogy a hangsúlyt a látvány helyett az ízekre és azok harmóniájára helyezi, és ezáltal sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz. A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik. Az első helyezett részt vehet a világhírű párizsi Lenőtre iskola mesterkurzusán, az első három helyezett pedig magas pénzjutalmat is kap. További részleteket weboldalukon olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elfuserált vendégfogadás | ZETApress

Szóljon hozzá!