ZETApress

hírportál

Kincsem park a társasági élet kincse

Ki ne hallott volna már széles e hazában a híres pusztaötösről. A tájékozottabbak Koch-ötösként is emlegetik. Sokan azt hiszik, hogy a névadó hajtotta először, de erről szó sincs. Ludwig Koch osztrák festő csak elképzelte 1924-25-ben, hogy a postások a magyar pusztán öt lovat hajtva, a két hátsó négylábú hátán állva vágtáznak a küldeményekkel. Álomképét vitte vászonra a művész, amit aztán 1953-ban Lénárd Béla valósított meg. Produkcióját ezért aztán Lénárd-ötösként is emlegetik.

S hogy honnan is jutott eszembe mindez a XXI. századi Magyarországon? Mert ma délután a Kincsem parkban megcsodálhattam a Mészáros-ötöst. A bemutatásáért csillagos ötös illeti meg a tíz esztendős Mészáros Lacit, aki öt shetland pónit hajtott. Rabló és Vezér hátán állva irányította Cigányt, Betyárt, és Vitézt, majd leszállva az alacsony lóról rögtönzött bemutatót tartott ostorpattogtatásból a kézhez álló karikással.

A tatárszentgyörgyi Mészáros család igazi lovas família. László atya mindhárom fiát beoltotta a pónilovak szeretetével. A nyolc esztendős Csaba Csibészt és Vagányt hajtotta egy hatvan éves nehéz szekérben, míg az ötéves Balázs Öcsit vezényelte a bakról. Csak jövőre megy iskolába, így egyelőre a tanulás sem veszi el az idejét a munkától. A legkisebb fiú még csak egy éves. Ha pár év múlva gyeplőt ragad, az ő nevét is biztosan megismerhetjük.

Ügetőverseny a meghívottaknak

A Kincsem Parkban a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Pegazus Tours Kft. szervezett bemutatót ma délután a hazai turizmus képviselőinek. A park adottságaira akarták felhívni a figyelmet. 2000-ben kezdték felújítani az intézményt. Korábban csak galoppversenyeket rendeztek itt, de mára már ideköltözött a Kerepesi útról az ügető is. Csak kevés pályán rendeznek a világon egy helyen kétféle lóversenyt, s a Kincsem Park ezek közé tartozik.

A nagyobb galoppversenyeket a 2400 méter hosszú külső füves, míg a kisebbeket a belső homokos galopp pályán rendezik. A homokos ügető pálya ennél rövidebb, egy kör pont ezer méter. Egy-egy futam hossza másfél és harmadfél kilométer között mozog.

A galopp versenyeket vasár- és ünnepnap, míg az ügető versenyeket szerdán és szombaton rendezik. Szerda lévén mi is végigizgulhattunk néhány futamot. Az első nekiiramodás mindjárt csapatverseny volt nyolc páros részvételével. A kétszemélyes sulky-ban hét hivatásos hajtó mellett egy-egy kisorsolt hölgy foglalhatott helyet. Csak a nyolcadik profi hajtó mellett ülhetett egy szerencsés úr, s csodák csodájára ők nyerték a versenyt.

A Mészáros fiúk mellett a töki Dámalovas és Huszár Hagyományőrző Társaság tartott bemutatót. Előttük Harangozó János, a gödöllői Árpád Vére Lovas Iskola igazgatója lőtte ki nyilait Ali nyergéből az álló és mozgó célpontokra egyaránt. Legközelebb a dél-alföldi régió mutatkozik be július elsején és másodikán, majd az elkövetkező hat hétvégén Magyarország összes régiója sorra kerül. Részletes programjuk honlapjukon megtekinthető.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tétre, helyre, befutóra

Szóljon hozzá!