ZETApress

hírportál

Áron stockholmi prezentációja

Molnár Áron együtt vacsorázott a svéd királyi családdal és az idei Nobel-díjasokkal. A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként ő képviselte Magyarországot a december 04-e és 11-e között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díjkiosztási ceremónián és banketten.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Rainer Weiss, Barry C. Barish és Kip S. Thorne fizikai Nobel-díjasok előadását a gravitációs hullámokat észlelő LIGO múltjáról, jelenéről és jövőjéről, Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson kémiai Nobel-díjasok előadását a nagy felbontású mikroszkópjukról, valamint Kazuo Ishiguro irodalmi Nobel-díjas előadását életének legfontosabb mozzanatairól.

Áron, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje ? melyről idekattintva olvashatunk ?, jelenleg a BME diákja. A tudósnövendékek a Nobel-díjas tudósok előadásait követően 1300 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő diákokkal. Az ifjú tehetségek látogatást tehettek az AstraZeneca cég svéd gyárában, ahol együtt ebédeltek a cég vezérigazgatójával, december 10-én vasárnap pedig részt vehettek a Nobel-díjátadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

Szóljon hozzá!