ZETApress

hírportál

Balázs a Nobel-díjátadón

Nobel-díjMagyar középiskolás is részt vett az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a 2013. december 4-e és 11-e között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-ra és az azt lezáró Nobel-díjkiosztási ceremóniára és bankettre a 17 éves középiskolai diákot, Zsombori Balázst delegálta.

A fiatal a PictoVerb című pályamunkájával ért el első helyezést a 2012/2013 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen ? tudtuk meg Garay Tóth János kommunikációs igazgatótól. A világ minden tájáról 24, 18-24 év közötti fiatal vehetett részt az eseményen, melynek keretében meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait. Később, a fiatalok is az Aula Magna színpadára léphettek, és közel ezer középiskolás, illetve a svéd tévé élő közvetítése előtt ismertették projektjeiket. Zsombori Balázst arra is kiválasztották, hogy a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem hallgatóinak is előadást tartson alkalmazásáról. A résztvevők ellátogathattak a Nobel Múzeumba, a Karolinska Institute-ba, valamint a Holmen Paper nevű papírgyárba is.

A legnagyobb megtiszteltetés azonban az idei és néhány korábbi Nobel-díjas társaságában történő fogadáson való részvétel volt, valamint az utolsó este, ahol a fiatalok a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj kiosztási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek. A fenti eseményen kívül számos nemzetközi versenyen pl. az USA-ban, valamint Európa több országában (pl. Svájcban, Angliában), vehetnek részt azok a tehetséges fiatalok, akik helyezést érnek el a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással megvalósuló versenyt a Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrás Minisztérium és az MTVA közösen hirdette meg a Magyar Tudomány Napja alkalmából. A verseny célja a tehetségkutatás, illetve a tehetség-kiválasztás. A szervezők keresik azokat az ötletgazdag, kreatív fiatalokat, akik érzékenyek környezetük problémáira, azok tudományos szintű megoldására újszerű javaslatokat tesznek, továbbá képesek arra, hogy a javaslatot kidolgozzák, megvalósítsák, és az ahhoz szükséges erőforrásokat mozgósítsák.

A pályázatra 15 és 20 év közötti fiatalok nevezhetnek egyénileg vagy 2 fős csapatban, az általuk kiválasztott bármilyen tudományos munkával, innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, illetve tudományos munka eredményével műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről. Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, sehol máshol nem alkalmazott, használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, illetve konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A jelentkezési határidő: 2014. január 8-a, szerda. A pályázati felhívás és további részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!