ZETApress

hírportál

Küzdelem a sarkvidékért

Kumi kéréseKedves Barátom! Szeptember 18-án az Arctic Sunrise hajónk, 30 emberrel a fedélzetén, tüntetni indult az északi-sarkvidéki olajfúrások ellen az orosz Gazprom vállalat egyik tengeri fúrótornyához ? tudatta Mező János Bálint, a Greenpeace Sarkvidékkampány-felelőse.

Szeptember 18-án, szerdán reggel Greenpeace aktivisták figyelemfelhívó akcióba kezdtek az Észak-sarkvidék védelméért. Az orosz Gazprom olajvállalat Prirazlomnaja fúrótornyára kíséreltek meg felmászni és állásokat kiépíteni, hogy a hamarosan megkezdődő olajfúrások ellen tüntessenek. Az akció megkezdésekor a KGB utód orosz Szövetségi Biztonsági Hatóság azonnal beavatkozott, embereik késekkel és lőfegyverekkel fenyegették aktivistáinkat, akiket őrizetbe vettek, majd a közelben tartózkodó hajónkat, az Arctic Sunrise-ot illegálisan megszállták és teljes legénységét őrizetbe vették.

Az orosz hatóságok agresszív fellépése számos független jogi szakértő szerint teljességgel indokolatlan, aránytalan és jogtalan volt. Az aktivistákat két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték. A vád: kalózkodás. Akár 15 év börtön is várhat rájuk. Aktivistáink egyetlen ?bűne?, hogy lelkiismeretükre hallgatva békésen demonstráltak a sarkvidék és Földünk éghajlatának védelméért. Most meg kell mutatnunk: nem tűrjük az ilyen elbánást. Világszerte már több mint nyolcszázezren aláírták a petíciót az aktivisták szabadon engedéséért. Kérjük, csatlakozz te is az aláírókhoz ezen a weboldalon!

Október 5-én, szombaton több mint 40 ország több mint 80 helyszínén fogunk újra demonstrálni az aktivisták szabadságáért. A magyarországi eseményen többek között a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Amnesty International Magyarország, a WWF Magyarország és a Védegylet is részt vesz. Gyere te is budapesti tüntetésünkre a Hősök terére, október 5-én 15:30-ra! ? kéri a kampányfelelős. További részletek idekattintva találhatók.

1 hozzászólás

  1. Szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik szombaton kiálltak aktivistáink, munkatársaink és a két független újságíró mellett, és tüntettetek velünk a szabad véleménynyilvánítás jogáért, és a sarkvidék védelméért. Ugyanezt tették 160 városban és 46 országban a világ minden részén. Munkánk most kezdődik igazán: sok mindent kell még megtennünk, hogy kiengedjék azt a 30 embert, aki talán az egész emberiség érdekeit képviselte ott, messze északon, a Pecsora-tengeren, és ezért akár 15 év börtön is várhat rájuk!