ZETApress

hírportál

Béke az iskolapadban

Elefánt újonc született! Az elefántokból és vadőrökből álló gárda örömhírről számolt be, ugyanis csapatuk új taggal bővült: megszületett Shanti (magyarul Béke), a kis elefánt borjú, aki szeptembertől bizony az elit alakulat iskolapadjába ül majd. Az indonéziai Tesso Nilo Nemzeti Park elit elefánt alakulata folyamatosan küzd a Szumátra szigetén fokozottan veszélyeztetett ormányosok megmentéséért.

Az elefánt-járőrszolgálatot a WWF és az Indonéz Erdészeti Minisztérium alapította meg még 2004-ben. A vadőrökből és speciálisan képzett elefántokból álló alakulat tagjai a helyi falvak és termőföldek környékén járőröznek annak érdekében, hogy visszatereljék otthonukba, a dzsungel biztonságába az ott portyázó, vadon élő elefántokat ? tudatta Molnár-Baji Éva, a WWF Magyarország PR-menedzsere.

Az ormányos óriások élőhelye Indonéziában is folyamatosan csökken, így gyakran a lakosok által termesztett növények fosztogatására kényszerülnek. Ez komoly problémát jelent, mert az elefántok rendszerint veszélybe sodorják magukat: 2013-ban eddig már három, tavaly pedig 12 példányt gyilkoltak meg a környékbeliek. A földjüket védő lakosok gyakran megmérgezik a kóborló elefántokat, van, hogy a borjak öntöző árokba esve pusztulnak el, de az is előfordul, hogy elektromos vezeték végez az állatokkal. A minap számoltunk be ezekről is.

A speciálisan képzett elefántokból és gazdáikból álló osztag abban segít, hogy az emberek és elefántok közötti konfliktus békésen megoldódjon. A csapatban most különösen nagy az öröm, hiszen az osztag egyik elefántjának kisborja született. Az édesanya 35 éves, és 22 hónap alatt hordta ki a 90 kilós jövevényt, aki a Shanti, azaz a Béke névre hallgat. Béke minden bizonnyal édesanyjához hasonlóan kiképzést kap majd, hogy bátran és elszántan próbálja fenntartani az elefántok és az emberek közötti békét! Az elefántok védelme napjainkban kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis az ázsiai elefántok számát már csak alig 33 ezer példányra becsülik a szakemberek.

Szóljon hozzá!