ZETApress

hírportál

Választási előkészület

Bensőséges ünnepség volt a Budakeszi úti Ökocentrum impozáns Lovagtermében. Dr. Szunai Miklós, az Ökocentrum sokoldalú vezérigazgatója, a Széchenyi Tudományos Társaság igazgatója, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára hívott meg a 101 éves, szlovák állampolgárságától megfosztott tanítónő bensőséges ünneplésére ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

Már 10:45-kor gyülekeztek a meghívott illusztris vendégek és a sajtó képviselői. Jelen volt többek között: Szántai Judit költőnő, Dr. Katona József orvos és leánya, Dr. Lőrincz János, a Biocom ? Természet adta Egészség Cég igazgatója és felesége Marika, Bartók. T. László, az Új Levédia Kft. ügyvezetője és felesége, B. Tóth Mihály, a Miss Hungary tulajdonosa, Nagy-Vargha Zsófia, a Lánchíd Rádió szerkesztő-riportere és még más újságírók, vendégek.

A Lovagteremben találkoztunk a legfeljebb 60 évesnek látszó, szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilona tanítónővel és ?menedzserével?, azaz lányával, Dr. Fehérné Tamás Judit szlovák, cseh, magyar anyanyelvi szakfordítóval. Tamás Ilonka helytállásáért már 2012. október 19-én megkapta az Emberi Méltóságért kitüntetést, amit Dr. Lomnici Zoltán elnök és Dr. Szunai Miklós főtitkár adott át Budapesten.

Idén augusztus 1-jén kezdődik a regisztráció a külföldi magyar állampolgárok számára. November elsejétől lehetőség lesz az interneten keresztül is regisztrálni és választani. A 2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kapnak. Erre a napra, augusztus elsejére hívta meg Budapestre, az Ökocentrumba a bátorságból példát mutató Tamás Aladárné Szűcs Ilonát az Emberi Méltóság Tanácsa. ? Ilonka nem magáért harcol, hanem az egész Felvidék magyarságáért ? mondta Lomnici Zoltán a budapesti sajtótájékoztatón.

A magánbeszélgetések alatt a tanítónő elmondta, hogy a felvidéki magyarok meg vannak félemlítve és félnek is. A legutóbbi népszámláláson sokkal kevesebben vallották már magukat magyarnak. Lomnici Zoltán szerint látszik a megfélemlítés, hiszen csaknem ötszázezer felvidéki magyarból eddig, mintegy 1550-en vették fel a magyar állampolgárságot. Tamás Ilona viszont az első lehetséges alkalommal jelentkezett. Nem kérvényezte a magyar állampolgárságát, hiszen ez megvolt, hanem a visszahonosítását kérte. ? 101 éve, amikor én születtem még nem is volt Szlovákia ? érvelt Ilona.

Az idős tanítónő lányai: Judit és Anikó is felvették a magyar állampolgárságot. Tamás Judit már lassan kívülről tudja a szlovák paragrafusokat és azok ellenérveit. Erre szükségük is van, mert a Felvidéken nem volt olyan jogász, aki elvállalta volna a magyarok ügyét. Végül is Nagy Tibor csallóközi ügyvédnek sikerült elérnie annyit, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig nem zaklatják családjukat. Sajnos a fiatalabb Tamás Anikó belehalt a sok stresszbe.

Ahol születtem, Rimaszombaton élek a mai Szlovákiában, saját házamban, magyar állampolgárként. Úgy, mint egy szigetlakó, szlovák állampolgárságomtól megfosztva. Remélem azonban, hogy példám erőt ad a többi szlovákiai magyarnak és az Európai Unió odafigyel majd ránk. Az a szeretet ad nekem erőt a további küzdelemhez, amit látok, érzek a magyar emberek szeméből. ? Ilonka ezen a sajtótájékoztatón is elmondta, hogy vállalja, tovább folytatja a küzdelmet.

1 hozzászólás

  1. Vannak egyoldalú és sokoldalú tehetségek. Dr. Szunai Miklós sokoldalú és nagyszerűen ismeri fel azokat az élethelyzeteket, amelyeket felkarolva a példa erejével tömöríteni lehet, találkoztatni lehet az egyes emberi sorsokban megtestesülő éltető értékeket. Szükség van erre!