ZETApress

hírportál

A rövid XX. század története

A Kossuth Kiadó 2008-ban indított, egyedülálló sorozatának kötetei egyértelműen igazolják, hogy a jelen összes nemzetközi konfliktusa mélyen gyökeredzik az előző század történéseiben ? tudtuk meg a Szent István körúti Örkény István Könyvesboltban a délutáni könyvbemutatón.

Miért rövid? Miért érdekes, miért fontos? A XX. század a nagy várakozások kora volt, ám viharossá vált. Mögöttünk hagytuk. Múlt idő, mégis nagyon fontos. A jelenünk megértése, a jövőnk felépítése múlik azon, hogy átlássuk, megértsük a hajdan volt történések okait, összefüggéseit, következményeit.

A Kossuth Kiadó 2008-ban indított egyedülálló sorozatának egyes kötetei a Magyarország szempontjából fontos országok, régiók eseményeit összegzik, bemutatva azt, hogy az ekkor kialakult vagy megerősödött intézmények, társadalmi és politikai eszmék mennyiben határozzák meg a mai életünket.

A kötetek szerzői ? Búr Gábor, Egedi Gergely, Gazdag Ferenc, Krausz Tamás, Magyarics Tibor, Rostoványi Zsolt ? a tudományosságot, a közérthetőséget és az olvasmányosságot szem előtt tartva részrehajlás nélkül összegzik a század történéseit az első világháború végétől a bipoláris rendszer felbomlásáig tartó hét évtizedes periódus végéig.

Ennek az a magyarázata, hogy az első világháború előtti időszak logikailag az előző, XIX. század szerves folytatása, a szakaszhatár szinte az egész glóbuszon az első világháború éveiben és részben a háború következtében alakult ki. A korszak végét pedig egyrészt a Szovjetunió politikai rendszerének megszűnése, másrészt világszerte a piacgazdaság és a politikai pluralizmus számára kedvezőbb feltételek megteremtődése jelzi. Tekintettel arra, hogy a rövid XX. század közel két évtizede véget ért, a szerzők szükségesnek tartják, hogy minden témánál egy napjainkig tartó rövid kitekintést is adjanak.

A sorozat szerkesztője Balogh András történész, a történettudományok doktora, a kötetek előszavában azt írja: Sokan úgy vélik, szerencsére túl vagyunk már ezen a koron, egy teljesen új világ megértését és alakítását nem nagyon segítheti a múlt tanulmányozása. A közelmúlt azonban, még ha időnként szeretnénk is elfeledni, velünk él. A XX. században kialakult intézmények, mint az ENSZ, a NATO, a Világbank, az európai, ázsiai és amerikai integrációs formák ma is a nemzetközi folyamatok fontos kereteit adják. Nagyon sok ország határait, főleg Ázsiában és Afrikában, de Közép- és Kelet-Európában is, a múlt században húzták meg. A XX. században kialakult, vagy megerősödött társadalmi és politikai eszmék ? legyenek ezek nemesek vagy kifejezetten nemtelenek ? egyáltalán nem tűntek el. A jelen összes nemzetközi konfliktusa mélyen gyökeredzik az előző század történéseiben.

A kötetek szerzői valamennyien magyar történészek, arra a következtetésre jutottak, hogy a jogos fenntartások ellenére eljött az ideje e korszak előítéletek nélküli bemutatásának. Erre lehetőséget ad, hogy a szóban forgó időszak forrásainak nagy része a kutatók számára felszabadult, és sok kitűnő történettudományi feldolgozás is segíti a korszakkal foglalkozók munkáját.

A sorozat eddig megjelent kötetei: Krausz Tamás: A Szovjetunió története. Magyarics Tamás: Az Amerikai Egyesült Államok története. Gazdag Ferenc: Franciaország története. Búr Gábor: A szubszaharai Afrika története. További kötetek 2011-ben: Egedi Gergely: Nagy-Britannia története. Rostoványi Zsolt: Közel-Kelet története.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Zéta! A könyvbemutatón én is voltam, ahol élvezettel hallgattam a professzorok véleményét a könyvekről és a XX. századról. Mind a 4 könyvet elolvastam és maradéktalanul elégedett vagyok laikus történelem rajongóként. Üdvözlettel: Kórodi Gábor