ZETApress

hírportál

Diplomáciai melléfogás, vagy kivagyiság?

Diplomáciai melléfogásnak minősítette a világsajtó George W. Bush elnök vatikáni viselkedését. A G8-ak konferenciájáról hazatérő Walker texasi szokás szerint keresztbe tett lábbal beszélt a Szentatyával, és többször is Szentséged helyett Uramnak szólította. Bunkóság, vagy kivagyiság? ? tehetjük fel a kérdést, s talán nem tévedünk, ha azt véljük, hogy inkább az utóbbi történt.

Tavaly nyáron az amerikai elnök hazánkba látogatott. Már akkor megírtuk, hogy a több órás útlezárásokkal, forgalomterelésekkel azt akarja tudtunkra adni a nyugati világ feje, hogy ő mindent megtehet, ő mindenütt otthon van. Azt hiszem, most a Vatikánban ugyanezt tette. Bizonyára őt is kioktatták a protokollról, de ő szándékosan tért el attól.

A katolikus világ szerint a pápa Krisztus földi helytartója, s ezért jár neki a különleges tisztelet. Az Egyesült Államokban viszont nem ez az államvallás és talán az elnök sem katolikus. Ő tehát csak egy másik államfőnek kijáró tiszteletet adta meg XVI. Benedeknek. Egy nagy ország első embereként tárgyalt egy városállam vezetőjével, s ezt szimbolizálta a leereszkedő stílus. Még szerencse, hogy nem veregette vállon az idős főpapot!

Szóljon hozzá!