ZETApress

hírportál

Ingyen oltás asszonyoknak

OltásHol kaphatunk ingyenes védőoltást? ? tettük fel a kérdést egy minapi könyvbemutatón, s az előadók a háziorvosunkhoz küldtek. Ők adják be ezt azoknak, akiknek ez az egészségi állapotuk miatt indokolt.

S hogy mely csoportok ezek? Többek között a krónikus betegségben szenvedők, a terhes nők, valamint azok a hölgyek, akik az elkövetkező néhány hónapban teherbe esnek. Magyarán minden szülőkorban lévő asszony és lány, hiszen bárki mondhatja háziorvosának, hogy az elkövetkező hónapokban családalapításra készül.

S mi van, ha mégsem esik rövidesen teherbe? Semmi! Utólag senki sem hajtja be rajta az oltóanyag árát, s a háziorvos sem tesz neki szemrehányást, ha mégsem néz majd anyai örömök elé. Az oltóanyag ára úgysem az orvosi, hanem az állami költségvetést terheli, így az ingyenes beadásban a háziorvos sem ellenérdekelt. Akkor viszont miért ne propagálhatná, miért ne ajánlhatná a mielőbbi terhesség ?beválalását? a pácienseinek?

Magánügy-e a védőoltás? ? tették fel a kérdést a szerzők az új kiadványban, s rögvest nemmel válaszoltak rá. Az oltással ugyanis nem csak magunkat, hanem környezetünket is védjük. Ezért is érintett váratlanul az a panasz, amit az egyik oltópontban hallottam. Megtudtam, hogy a közeli szociális otthonban a próbaidős dolgozókat nem hajlandók beoltani, ám a főnökeik nagylelkűen ?felajánlották? nekik, hogy tegyék meg ezt szabadidejükben, saját költségükön egy oltópontban, vagy a háziorvosuknál.

Furcsállom az ilyen vezetői hozzáállást? Náluk nem közügy a járványvédelem? Ők nem felelősek a dolgozóik és lakóik egészségügyi állapotáért? Talán kormányváltás kell ahhoz is, hogy a szemlélet itt is megváltozzon, mint abban az intézetben, ahol inkább kiöntetik az ételmaradékot ahelyett, hogy a dolgozóik azt megehetnék? Csak nehogy tavasszal már késő legyen!

Szóljon hozzá!