ZETApress

hírportál

Új véralvadásgátlók

Véralvadás-mérésNyilvánosságra hozták a RE-COVER vizsgálat eredményeit. Az Amerikai Hematológiai Társaság éves ülésén ismertetett kutatás alátámasztotta, egy új, szájon át szedhető véralvadásgátló hatékonyságát, amely nemcsak eredményes ellenszer a visszatérő tromboembólia megelőzésére, hanem kevesebb vérzéssel is jár, mint az eddig alkalmazott terápiák.

A RE-COVER eredményei rég várt áttörést jelentenek az akut vénás tromboembólia kezelésében. A vizsgálat keretében az új orális véralvadásgátló készítményt a jelenleg leggyakrabban alkalmazott terápiás eljárással hasonlították össze. Az eredmények alapján vizsgált kezelési lehetőség ugyanolyan hatékonynak bizonyult a visszatérő tromboembólia megelőzésében, mint a korábbi terápiák, mindezt alacsonyabb vérzési kockázat mellett: a hatóanyag 37%-kal csökkentette az életet veszélyeztető, illetve 29%-kal az egyéb vérzések számát. Emellett a korábbi szerekkel ellentétben, nincs szükség rendszeres laboratóriumi vizsgálatokra és dózismódosításra a kezelés hatékonyságának megóvása érdekében, s a májat sem károsítja ? tudatta Környei Ágnes.

A RE-COVER vizsgálat bebizonyította, hogy a készítmény egyszerűbb és biztonságosabb alternatívája az életveszélyes vérrögök kezelésében eddig alkalmazott terápiáknak, s hatásos, kiszámítható és tartós véralvadásgátló hatást biztosít, anélkül hogy folyamatos laboratóriumi kontrollvizsgálatokra lenne szükség. Más gyógyszerekkel együtt szedve kevesebb mellékhatást okoz, ételek pedig egyáltalán nem befolyásolják hatékonyságát.

A tromboembólia, ahová a mélyvénás trombózis, valamint ennek életveszélyes akut szövődménye, a tüdőembólia is tartoznak, a harmadik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség világszerte (a koszorúér-betegségek és a stroke után). A tromboembólia Európában évente körülbelül másfélmillió, Amerikában pedig hárommillió embert érint, s Európában több mint kétszer annyi ember halálát okozza, mint az AIDS, a mellrák, a prosztatarák és a közlekedési balesetek következtében összesen.

Ezen betegségek megelőzése és kezelése jelentős gazdasági terhekkel jár, ezért szükség van egy hatásos, biztonságos és szájon át kényelmesen beszedhető véralvadásgátló szerre, amelynek jól kiszámítható hatásai vannak, a lehető legkevesebb mellékhatással.

A RE-COVER vizsgálat eredményei nagyon biztató hírt jelentenek a vénás tromboembólán átesett betegek számára, hiszen a kifejlesztett új terápia hatékony kezelést kínál anélkül, hogy korlátozná a betegek életét ? jelentette ki a bemutatott eredmények kapcsán Eve Knight, a betegeket tömörítő AntiCoagulation Europe szervezet vezetője.

1 hozzászólás

  1. Érdekelne, mikortól lehet felcserélni a Syncumart ezzel az új véralvadásgátlóval? Válaszukat köszönöm: Boros Zsuzsanna