ZETApress

hírportál

Ismét megvan Az év kórháza!

A Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Klubjában adták át ma délelőtt a fődíjat és az öt kategória díját Az év kórházának. Az összesített eredmények alapján a 225 intézmény közül 22-nek ? 2005-ben 28-nak ? sikerült 4,0-nél jobb eredményt elérni, és 14 kapott összességében a közepesnél (3,0) gyengébb osztályzatot. Az összesített verseny eredménye igen szorosan alakult, a végső helyezést ez évben is ezred értékek döntötték el.

A hivatalos végeredmény szerint az első helyet és így ?Az év kórháza? megtisztelő címet az PTE ÁOK OEC Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Intézet nyerte. Második helyen Országos Sportegészségügyi Intézet, harmadik helyen pedig a Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet végzett. Az erkölcsi diadal mellett mindhárom kórház ? a szponzoroknak köszönhetően ? modern számítógépekkel is gazdagabb lett. Az egyes kategóriák között 2006-ban lényegesen kisebb az eltérés, ugyanis az egyes kategóriák helyezései egy, (Ápolás- és szakszemélyzet) kivételével megegyeznek az összesített sorrenddel.

Összesített és a kategóriák eredményei

Kategóriánként számba véve az eredményeket, az előzetes elvárások beigazolódtak, a legjobb eredmények ismét az ?Orvos-szakmai ellátás? és az ?Ápolás- és szakszemélyzet? kategóriákban születtek. Változás következett be annyiban, hogy a 2005-ben még egyformán, az átlag körül szereplő két kategóriából a ?Környezet és tisztaság? mérhető előnybe került az ?Ellátás? kategóriához képest, bár továbbra is mindketten az átlag körül, picivel az alatt teljesítettek. Az ?Infrastruktúra? kategória továbbra is a magyar kórházak gyenge pontja, a legrosszabb átlag és a legtöbb közepesnél gyengébb eredmény megint itt született.

A HáziPatika.com honlapon 2006. október elejétől december végéig lehetett szavazni. A magyarországi kórházi betegellátás színvonalát egyre több, immár nyilvánosan is hozzáférhető, különféle szakmai mutatóval és mérőszámmal értékeli a szakma és a finanszírozó, azonban ezekben nem jelenik meg a legfontosabb szereplő: az ellátott beteg véleménye. A mostani véleménynyilvánítás viszont betegelégedettségi mutató.

A megmérettetésben Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vesz, a szavazáson egy ötfokú skálán ? az iskolákban megszokott módon ? osztályozhatták az intézményeket, összesen öt kategóriában. A legjobb kórházakról folyamatosan készültek a részletes bemutató anyagok, a kapcsolódó fórum oldalain pedig mindenki elmondhatta véleményét, észrevételeit.

A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy 2006-ban a rövidebb szavazási időszak alatt az egy évvel korábbinál másfélszer több, közel százezer (97 ezer 616) szavazat érkezett. Természetesen a szavazás jellegéből adódóan a kapott eredmények statisztikai értelemben nem reprezentatívak, mindazonáltal a beérkezett szavazatok száma ? a minta nagysága ? alapján érdemes bepillantani az összesített eredményekbe. A számítógépes program azt is kizárta, hogy valaki többször szavazzon, azt viszont nem lehetett megakadályozni, hogy a konkurenciát szándékosan pontozza le valaki.

Területi megoszlás

Az egyes megyék, illetve a budapesti kerületek ? az adott területen lévő kórházak eredményeit summázva ? összesített eredményeit áttekintve komoly változások történtek! A fővárosi kerületek tavalyi gyenge szereplése után ? közülük összesen csak egynek sikerült az első 10-be kerülni, viszont az utolsó négy helyen fővárosi kerületek álltak ?, idén sokkal ellentmondásosabb eredményt produkált a főváros: mind az első, mind az utolsó négy helyből hármat fővárosi kerületek tudhatnak magukénak.

A 2006-os listát vezető három fővárosi kerület (XII., XIV., III.,) mögött a már tavaly is jól teljesítő Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Vas és Zala megyéken kívül a leglátványosabb javulást magáénak tudó Hajdú-Bihar ért el szép eredményt. 2005-höz képest összességében és átlagosan romlott a Tolna, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun megyékben található intézmények értékelése.

Természetesen a szavazatok megoszlása az intézmények között nem volt egyenletes. Általánosságban elmondható, hogy az emberek ? a már 2005-ben is tapasztaltak szerint ? szívesebben mondanak véleményt a kisebb, városi, megyei nagyságú ellátási területhez közvetlenül kapcsolódó intézményekről. Ezzel párhuzamosan az olyan nagyobb hatókörű intézményekről, mint pl. az egyetemi klinikák, ismét inkább a rosszabb tapasztalatot szerzők nyilvánítottak véleményt, ami talán a magasabb elvárásokkal, illetve a lazább érzelmi kötődéssel (és így a pozitív vélemény kinyilvánításának alacsonyabb hajlandóságával) magyarázható. Így a 3,0 alatt teljesítő, összesen 12 ellátó hely között a négy orvosi egyetem nyolc különféle klinikája is megtalálható.

Bár ez a felmérés ? ellentétben például a Magyar Kórházszövetség díjával ? nem szakmai értékelés, a magyar kórházakban dolgozók számára feltétlenül pozitív visszajelzés, mint ahogy a kapcsolódó fórum beírásai is főleg pozitív élményekről számolnak be, cáfolva a híres magyar pesszimizmust. Az eredmények ismeretében a szervezők biztosak benne, hogy az online szavazás eléri azon kitűzött célját, hogy hozzájárulhasson a hazai kórházak megbecsültségének emeléséhez.

A szervezőről

A HáziPatika.com 1999 áprilisában indította el egészségügyi portálját, amely indulása óta folyamatosan és dinamikusan növekszik. Havi háromszázezer olvasójával és több mint ötmillió oldal letöltésével Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb tematikus egészségügyi weboldala. A cég üzemelteti a babaszoba.hu csecsemő- és gyermek-egészségügyi portált is. Célja, hogy értékes, korszerű és szakmailag hiteles, az egészséggel és az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat juttasson el elsősorban a nem szakmabeli olvasókhoz.

Azokhoz szól, akik egészségi állapotukról, egyes betegségekről, egészségügyi intézményekről szeretnének tájékozódni, illetve egészséges életmódot kívánnak kialakítani. Ennek megfelelően a portál orvosok, egészségügyi szakemberek közreműködésével és szakmai felügyelete mellett készül, valamint igazodik az akadémikus orvostudomány általánosan elfogadott irányvonalaihoz. A naponta frissülő egészségügyi hírek mellett több mint kétezer cikk, kiemelt rovatok, betegséglexikon, egészségügyi adatbázisok, tesztek, kalkulátorok, vizsgálatok, laboreredmény-értelmező, számos interaktív szolgáltatás és web-áruház várja az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!