ZETApress

hírportál

Vándorkiállításon a Lilly festőmaraton legjobbjai

Vándorkiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők az Ecsettel a rák ellen című 24 órás Lilly festőmaraton legjobb alkotásait. A világ 43 országában immár másodszor meghirdetett, nemzetközi képzőművészeti pályázat magyar képeiből készült tárlat rövidesen útra kel, tudtuk meg sajtóirodájuktól.

A tavaly júniusában, Budapesten megrendezett 24 órás Lilly festőmaraton célja az volt, hogy alkotásra ösztönözze mindazokat, akik valaha kapcsolatba kerültek a daganatos megbetegedésekkel, és hogy felhívja a közvélemény figyelmét a napjainkban vezető halálozási okká vált betegségcsoportra. Betegek, hozzátartozók, barátok, orvosok, ápolók, művészek és diákok, összesen 150-en ragadtak ecsetet, azért, hogy 24 órán keresztül vászonra vessék a rákbetegséghez kötődő gondolataikat, érzéseiket. A kezdeményezés fő koordinátora a Magyar Rákellenes Liga és a Lilly Hungária Kft volt.

A festőmaratonon készült legjobb alkotások az Oncology on Canvas – Ecsettel a rák ellen elnevezésű nemzetközi képzőművészeti pályázaton is részt vettek. A két évvel ezelőtt, az onkológiai területen a gyógyítás és a gyógyulás mellett elkötelezett amerikai Eli Lilly and Company által életre hívott pályázatra 2006-ban ötször annyi alkotást neveztek a résztvevők, mint az előző, 2004-es versenyre: több mint 2000 festmény, rajz és fotó készült. A pályázó 43 ország közül Magyarország küldte be a második legtöbb – 250 darab – képet.

A résztvevők magas száma is jelzi, hogy világszerte egyre nagyobb szerep jut a gyógyszeres terápiák mellett azoknak a módszereknek, amelyek segítik a betegeket a betegség elfogadásában, felvállalásában, támogatják őket a gyógyuláshoz vezető úton. A rákbetegek jelentős része a diagnózis után reményvesztetten, befelé fordulva éli meg a problémát. Az olyan, önkifejezésre lehetőséget adó kezdeményezések, mint a művészetterápia, segíthet áttörni a hallgatás falát, megmutatni a külvilágnak azokat az érzéseket, gondolatokat, amelyek egyébként rejtve maradnának.

A pályaműveket ? a korábbi évekhez hasonlóan ? vándorkiállítások keretében mutatják be a világ számos országában. Magyarországon az első félévben a Debreceni Egyetem Galériájában, a budapesti Duna Plázában, a győri Xantus Múzeumban, a pécsi Parti Galériában, a Szegedi Egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában és a miskolci Herman Ottó Múzeumban két héten keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a legjobb hazai alkotásokat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vándorkiállításon a 24 órás Lilly festőmaraton alkotásai

Szóljon hozzá!