ZETApress

hírportál

Tüdőfogyatkozás

COPDA legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak. Kiderült ugyanis, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét.

A többi között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnap kapcsán a Duna Plaza földszintjén, a Costa Coffee előtt, ahol egész napos szűréssel, tüdőkapacitás-méréssel, dohányzás leszokás támogató tanácsadással várják az érdeklődőket. A témát felvezette, illetve a megelőzés és a szűrés fontosságáról dr. Szentes Tamás országos tiszti főorvos, az EMMI helyettes államtitkára beszélt. A friss kutatási eredményeket, továbbá a Korányi Intézetben elindult tüdőrákszűrő programot dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke és dr. Horváth Ildikó, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja mutatta be.

Hazánkban a tüdőrák a vezető daganatos halálok, önmagában közel egyharmadát adja az összes daganatos halálozásnak. Évente tízezer ember veszíti életét tüdőrák miatt, Magyarország sajnos világelső ebben a tekintetben. A betegség az öt legagresszívabb daganat közé tartozik, az ötven évesnél idősebb dohányzók, vagy korábbi dohányosok esetében a legnagyobb a veszély. A dohányfüst az úgynevezett COPD betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. ? Magyar nevet keresve a COPD-t tüdőfogyatkozásnak neveztük el, hiszen jellemzője, hogy a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, folyamatos gyulladásban vannak, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés. A betegség azonban megelőzhető és kezelhető ? magyarázta dr. Kovács Gábor főigazgató-főorvos.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet éppen ezért indította el speciális tüdőrákszűrő programját, ami jóval modernebb a hagyományos módszereknél, így képes kiszűrni a korábban esetleg nem látható elváltozásokat is. Az alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal járó HUNCHEST tüdőrákszűrő-vizsgálatra a helyszínen is jelentkezhettünk, de telefonon is megtehetjük munkanapokon 08 és 14 óra között a +36-1-391-3200 / 3198 melléken ha jelezzük, hogy a tüdőrákszűrő-vizsgálatot szeretnénk igénybe venni! Egy héten belül sorra kerülünk és a negatív lelet tüdőszűrésként is megfelelő. Két héten belül leletezik a felvételt, hogy a pozitív betegeket egy hónapon belül kiértesíthessék.

Unokáink is szívni fogják?

COPD-infografikaA Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnapon a dohányzás káros, eddig nem ismert, generációkon átívelő negatív hatására is felhívja a figyelmet. ? Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják. Kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nem csak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is öröklik a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik ? hívta fel a figyelmet dr. Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzor.

A dohányfüstmentes környezet kisgyermekkorban is létfontosságú a tüdők megfelelő fejlődéséhez. Ellenkező esetben ugyanis könnyebben kialakul a tüdőfogyatkozás, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). A Rákellenes Világnap Mi meg tudjuk tenni ? én meg tudom tenni! mottója kapcsán arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy a dohányzásról való leszokáshoz fontos ugyan az elhatározás, de sokszor sajnos nem elegendő. Százból mindössze 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni. A sikeres leszokás kulcsa a 2-3 hónapig tartó, szakember által támogatott leszokási program. A nikotinfüggőség kezelésére ajánlott lehet gyógyszeres terápia, nikotinpótlás is. A legjobb módszereket szakemberrel együtt a legjobb kiválasztani. Első lépés lehet felhívni a Korányi Intézet bázisán működő Leszokáspontot az ingyenes +36-80-44-20-44 mobilszámon, ahol szakemberek adnak egyénre szabott tanácsot, illetve folyamatos támogatást.

1 hozzászólás

  1. Az unokákat is hátrányosan érinti, ha a nagyszülők dohányoztak!!! Nemcsak a szülők veszélyeztetik a gyermekeiket!!!