ZETApress

hírportál

Klopidogréllel az infarktus ellen

Csökkenthető egy újabb infarktus kialakulásának veszélye, ha a beteget a hagyományos terápia mellett klopidogréllel is kezelik, állapították meg a szívgyógyászok egy kísérletsorozat eredményeként. A gyógyszer hatékonyságát több ezer önkéntes betegen tesztelték hazánkban és szerte a világban egyaránt.

A 319 helyszínen zajló CLARITY-TIMI 28 vizsgálatban 23 ország 3491 férfi- és nőbetege vett részt, valamennyien 75 év alattiak. A résztvevők fele gyógyszert, másik fele placebót kapott. Sem a betegek, sem az orvosok nem tudták, hogy a tabletta tartalmaz-e hatóanyagot, vagy sem, hiszen a placébó is pont olyan volt, mint a kísérleti szer. A vizsgálat értékelésekor derült ki, hogy a hatóanyaggal kezelt csoport gyógyulási aránya húsz százalékkal eredményesebb volt a másik csoporténál. A kísérlet résztvevői tudták, hogy placebót is kaphatnak, de vállalták a rizikót.

S hogy mi ez az új módszer? Minden infarktusos beteget az első ellátáskor vérrögoldó szerrel kell kezelni, majd két napon belül szívkatéterezésnek kell következni valamely kardiológiai centrumban. A most vizsgált szerből a fibrinoldó mellé kezdő adagként négy tablettát kell egyszerre bevenni a betegnek, majd a továbbiakban napi egy-egy tablettával kell folytatnia a terápiát.

A tablettával már most el lehetne látni az összes mentőautót, ajánlják a kardiológusok, hogy minél jobbak legyenek a beteg életkilátásai, gyógyulási esélyei. Széleskörű alkalmazásával csökkenne a betegek koszorúereit elzáró trombusok nagysága, így az újabb infarktus kialakulásának veszélye, s a hirtelen szívhalál lehetősége is. Mivel ez utóbbi a vezető halálokok között szerepel a munkaképes lakosság körében, érdemes a megelőzésére komoly gondot fordítanunk!

Szóljon hozzá!