ZETApress

hírportál

Tégy a szívhalál ellen!

Te vagy jelen, te tudsz segíteni! ? címmel alapfokú életmentő tanfolyam indul az SZTE-n ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól. A fővárosban a HELP tanfolyamáról mi is beszámoltunk.

A hirtelen szívhalál hazánkban az egyik leggyakoribb, a fiatalabb, aktív korosztályt is érintő halálok. A keringésmegállás folyamata az idejében, korán megkezdett újraélesztéssel visszafordítható. A kórházon kívül bekövetkező hirtelen szívhalál esetén az életmentés lehetősége annak a kezében van, aki jelen van és tud segíteni.

A most induló JESZ pályázat célja a társadalom szemléletváltozásának elősegítése, annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és társainkért, így csökkentve a hirtelen szívhalál bekövetkezésének gyakoriságát. Ezért is lett a program jelmondata: Te vagy jelen, te tudsz segíteni!

A mintaprogram legfontosabb eleme a laikus életmentés elsajátításának népszerűsítése, társadalmasítása. Ennek egyik eszköze a közép- és felsőfokú oktatási intézmények oktatási programjába történő integrálás, a másik pedig a nyilvános helyeken a laikus elsősegélynyújtók számára is hozzáférhető félautomata defibrillátorok telepítése.

Az SZTE ÁOK és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a JESZ 2009 pályázati program keretében lehetőséget kapott egy félautomata defibrillátor (AED) nyilvános helyen történő elhelyezésére (amely november hónapban kihelyezésre került a József Attila Tanulmányi és Információs Központban), illetve lehetősége van 200 önkéntes diák kiképzésére életmentő elsősegély nyújtási ismeretek és a defibrillátor kezelése terén.

A tanfolyam 2 x 4 vagy 1 x 8 órában kerül megtartásra az SZTE SZGYAKK AITI Intenzív Terápiás Osztályán (Új Klinikai Tömb, I. emelet), december 7-11 napja között. A program megvalósításához érdeklődő diákokat keresünk. Oktatóink a diákok igénye szerint igyekezni fognak rugalmasan alkalmazkodni a többség számára megfelelő időponthoz. A jelentkezéseket e-mailcímükre várják.

Szóljon hozzá!