ZETApress

hírportál

Új mentőállomás Józsefvárosban

Gyermek-rohamkocsiÁtadásra került ma délelőtt Budapest 15. mentőállomása a VIII. kerületi Orczy út 32/B-ben a 18 éves Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány jóvoltából. Az állomást László Endre Márton alapító ? aki 18 évesen Nysán kezdte a mentőápolói munkát ? mutatta be a megjelenteknek.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat még többet szeretne tenni a hazai sürgősségi gyermekmentés ügyéért, ezért vásárolt és felújított egy ingatlant, amely a Gyermek-rohamkocsinak új otthont ad, a gyermekmentésnek egy oktatási központot biztosít, továbbá bővíti az Országos Mentőszolgálat budapesti mentőállomásainak hálózatát. A Józsefvárosban 2015 nyarán megvásárolt 3 szintes, 758 négyzetméteres ingatlan ára 72,5 millió forint volt, melynek felújítására további 90 millió forintot költöttek. A háromállásos mentőgarázs felépítésével további 130 négyzetméterrel nőtt az ingatlan hasznos alapterülete.

Az Alapítvány fő célja, hogy a 18 év alatt megszerzett tapasztalataikat, szaktudásukat átadhassák bajtársaiknak, továbbá a gyermekellátásban dolgozó kollégáiknak, házi gyermekorvosoknak, szakorvosoknak. így került az épület alagsorában kialakításra a Gyermekmentési és Oktatási Központ működéséhez szükséges előadóterem. Ezen a szinten használhatják a mentőállomás dolgozói a számukra kiépített rekreációs helyiséget és szociális blokkot is.

A földszinten működik a Józsefvárosi Mentőállomás. Az Országos Mentőszolgálat 18 éven át biztosította a gyermek-rohamkocsi helyét a Markó utcai Központi Mentőállomáson, most pedig az alapítvány kínálta fel az új mentőállomás használatát az Országos Mentőszolgálat kivonuló egységeinek. Külön pihenőszobák és egy rendkívül modern konyha áll rendelkezésére a 24 órában szolgálatot teljesítő Gyermekrohamkocsi csapatának, az esetkocsi és mentőgépkocsi személyzetének, továbbá a feladataikat mentőmotorral ellátó bajtársaknak.

Az I. emeleten 4 vendégszoba kialakításával szeretne az alapítvány még kedvezőbb feltételeket biztosítani az oktatásokra vidékről érkező mentődolgozók számára. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat a 162,5 millió forintos beruházást a lakosság adó 1%-os felajánlásaiból valósította meg. Ezúton is szeretnének köszönetét mondani a támogatásért, továbbá felhívni a figyelmet az adó 1%-áról történő rendelkezés fontosságára. Külön köszönettel tartoznak a beruházást támogató vállalatoknak is, főként a Lambda Systeme Kft-nek.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat

Az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. 1999-ben Alapítványukat azért hozták létre, hogy különleges gyermek-rohamkocsik és gyermek mentőorvosi kocsik elindításával segítsék az Országos Mentőszolgálat munkáját. Magasan képzett gyermekmentős csapataik, egyedülálló gyermek-rohamkocsijaik, valamint gyermek-mentőorvosi kocsijaik hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt 18 évben több mint 48 ezer bajba jutott kisgyermeken segítettek.

Dr. Goschler Ádám orvosigazgató már egyetemistaként végzett kivonuló mentőtiszti szolgálatot az OMSZ-nál, majd orvosként is ugyanott folytatja. Ma már csak az Alapítványnál mentőzik. Itt minden orvos részállásban dolgozik, főállása az SE Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekklinikán van, kollégái is gyermek-intenzív osztályokról jönnek. Kérdésemre elmondta, hogy nemcsak tudásukat adják át az OMSZ-os kollégáknak, hanem felszerelésekkel is segítik őket, melyre pályázni kell. A K&H gyógyvarázsnál viszont ők pályáznak gyermekgyógyászati felszerelésekre. Eddig háromszor nyertek ? utoljára tavaly ? és jövőre is megpróbálják. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester László Endre Mártonnak, az Alapítvány alapítójának megköszönte, hogy józsefvárosi lakosként a VIII. kerületbe hozta a Gyermekmentő Szolgálat bázisát. Kérdésemre nem zárkózott el attól, hogy Márton díszpolgára legyen kerületének az eddig végzett több évtizedes mentőmunkája jutalmául!

1 hozzászólás

  1. Tiszta szívemből gratulálok, nagyon büszke vagyok a vejemre, László Endre Mártonra!