ZETApress

hírportál

Harc az elhízás ellen

Több vajas kenyérről is leették a szalámit az újságírók ma délelőtt a Duna Palotában. Bizonyára így küzdöttek az elhízás ellen Dr. Halmy László MTA doktornak, a Magyar Elhízás-tudományi Társaság elnökének sajtótájékoztatóján.

Az elhízás kialakulásában és fennmaradásában az egyén genetikai adottságain, továbbá táplálkozási szokásain és fizikai igénybevételén ? vagyis életmódján ? kívül a szocio-ökonomiai tényezők is lényeges szerepet játszanak, mondta el a professzor. Ezért az eddigi vizsgálatokon túlmenően további kutatási eredmények elsősorban ezeken a területeken várhatók. Az elhízás hazai előfordulása a felnőtt korú lakosság körében mintegy húsz százalék. Ezen kívül a túlsúlyosok aránya 47 százalék.

Az elhízás jelentőségét a kísérő betegségei és az ebből adódó halálozás határozza meg. Hazánkban óránként hét ember hal meg elhízással összefüggő kórképekben. Az elhízás által okozott társadalmi többletkiadások évi harmincmilliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki.

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójának egészségügyi miniszterei november 16-án Isztambulban történelminek nevezett Elhízás Elleni Chartát fogadtak el az elhízás ellen végzendő tevékenységről. A Charta javasolja a kormányoknak, hogy szorgalmazzák a fizikai aktivitást és a megfelelő étrendet (főként az iskolákban), javítsák az egészséges ételek hozzáférhetőségét, szabályozzák a gyorséttermek reklámtevékenységét és segítsék az egészséges táplálkozást

Konferencia az elhízásról

A Semmelweis Egyetem Főiskolai Karának Dietetikai Tanszéke kilenc európai ország részvételével megvalósított programban vesz részt, amelynek hazai végrehajtásáról a mai konferencián számolt be. A Társaság, mint tudományos szervezet támogatta a tanszéket a konferencia és a kerekasztal-megbeszélés előkészítésében, valamint a cselekvési terv irányainak megfogalmazásában. Az ismertetendő munka ezen belül az interjúalanyok kiválasztása, az interjúk készítése és értékelése, valamint a bemutatandó anyag elkészítése a Tanszék önálló munkája volt.

Az ismertetendő vizsgálat interjú alanyai döntően nem egészségügyi szakemberek, hanem különböző kapcsolódó szakterületek képviselői voltak. Ebből adódik, hogy a globális értékelés nem az orvos-szakma nézőpontját tükrözi. Mégis a társadalmi szintű adatgyűjtés és a teendők rangsorolása az elhízás növekvő előfordulásának társadalmi megközelítését teszi lehetővé.

A vizsgálók a városfejlesztés elhízásra gyakorolt hatását is figyelték. A parképítés például költséges, de hatékony. A rendszeres mozgás is fogyasztó hatású. Ennél olcsóbb és energiatakarékosabb módszert is lehetne alkalmazni a négy emeletesnél magasabb házakban. A liftet csak a negyedik szinttől kéne megépíteni. Odáig úgyis fel kell mindenkinek gyalogolni a négyemeletes lakásokban.

Gyalogolni lépcsőn is jó!

Senkit sem kötelezhetnek arra, hogy ne használja a működő liftet, de javasolhatják mindenkinek, hogy néhány szintet gyalogoljon. A villamosra, vagy buszra sem kell a legközelebbi megállóban felszállni, gyalogolhatunk a következőig. Az autóval sem a közelben kell leparkolni, hanem messzebbről is gyalogolhatunk hazáig. Kövérként pedig a futás helyett is inkább gyalogoljunk!

S hogy miért nem hasznos a futás, ha nem is szégyen? Mert olyankor az ember szinte száll a levegőben, s talajfogáskor nagy terhelés éri a térd- és csípőizületet. Nem véletlen, hogy protézis beültetésre is inkább a túlsúlyos emberek jelentkeznek. Régebben ezt csak a 75 kilogrammnál soványabbakon végezték el, mert a protézis sem bírta ki a nagyobb terhelést. Amíg le nem fogytak, nem kerültek kés alá. Ma már a protézisek is erősebbek, így a mázsán felüli betegek is megkaphatják. A technika fejlődése a kövérek gyógyítását a lehetővé tette, viszont most már nincs okuk a lefogyásra a műtét miatt.

A cselekvési program az iskolai testneveléssel is foglalkozik. Labdát minden elhízott gyermek kezébe! Aránylag olcsó megoldás a túlsúlyos, vagy elhízott iskoláskorú gyermekek pozitív élményeket is nyújtó fizikai aktivitására. A gömbölyű gyermek gömbérzéke általában jó, a labdával szívesen játszik, és a labda nem riválisa, mint játszótársai, ezért nem frusztrálódik a sportban.

Tornásszon a kövér gyerek is!

Az elhízott gyermek 75 százalékos teljesítménye feleljen meg száz százaléknak, mert nem támasztható olyan igény az elhízott gyermek fizikai teljesítő képességét illetően, mint a normális súlyú, mozgékonyabb, gyorsabb, és így számos vonatkozásban ügyesebb iskolatársával szemben. Ha az elhízott gyermek a többiek teljesítményének 75 százalékát tudja csak nyújtani, ezt el kell fogadnunk részéről 100 százalékos teljesítménynek. Így megóvjuk őt a kellemetlen összehasonlítástól, a frusztrációtól.

Pozitív érzéseket, örömöt, büszkeséget indukálunk. Figyelembe kell venni, hogy például magasugrásban az elhízott gyermektől esetleg harmadával, felével nagyobb testtömeg felemelkedését várjuk el azonos magasságra, így a kisebb teljesítmény elvárása nem leereszkedő vállon veregetés, hanem objektív figyelembe vétele a teljesítőképességnek. A testnevelés a túlsúlyos gyereknek legyen erősen ajánlott

Az egészséges élelmiszerek reklámozását jobban kellene forszírozni, hangzott el a sajtótájékoztatón, s a kenyerek közül is a barna kenyeret és rozskenyeret kéne fogyasztani. Újra a büféasztal lecsupaszított kenyereire gondoltam. Eszembe jutott, hogy a húst hússal evő kolléga talán nem is fogyózni akart, csak egyszerűen rázta rongyot? Csak nehogy később majd az üres kenyérnek is örüljön! Ha egyszer eljut majd odáig, övé lesz őszinte sajnálatom!

Szóljon hozzá!