ZETApress

hírportál

Antihisztamin igen, immunterápia nem?

A magyar lakosság harminc százaléka szenved allergiás megbetegedésben. A statisztika szerint a légzőszervi allergiával küszködők ? pollen, poratka ? vannak többségben. A tüneti kezelésként alkalmazott antihisztaminok hatását mindenki ismeri, de hozzájuthatnak-e a betegek idehaza az immunterápiás készítményekhez?

A válasz akkor igen, ha a beteg jó mélyen belenyúl a pénztárcájába. Persze csak akkor, ha teheti. Míg az antihisztaminokat hetven-kilencven százalékos támogatással kapják a betegek, az immunterápiás készítményeket nem támogatja a biztosító. Miközben a méh és darázscsípésbe könnyen belehalhat az allergiás, még akkor sem jár neki a támogatás, ha a tabletta, vagy az injekció az életét mentheti meg.

Mi lehet a diszkrimináció oka, ha bizonyítottan megakadályozzák, hogy az allergia asztmává alakuljon? Ráadásul sok esetben maga az allergia is elmúlik tőle, s hiába virágzik a parlagfű, nincs többé köhögés, orrfolyás, könnyezés. Igaz-e, hogy az európai biztosítók sem támogatják az immunterápiát?

Ezekre a kérdésekre is válaszolnak november 3-án délelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A épületében rendezett nemzetközi konferencia ? Nemzetközi Szimpózium az Immunterápiáról tíz évvel a Budapesti EAACI kongresszus után ? résztvevői. Az előadók között lesz Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke, Dr. Paolo Falogiani, olasz egyetemi tanár, Poós Péter, az Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, Zempléni János, az Asztmás és Allergiás Gyerekek Szövetségének elnöke és Dr. Frank Tibor, a Frank Diagnosztika ügyvezető igazgatója. Moderátoruk B. Király Györgyi lesz a délelőtti sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!