ZETApress

hírportál

Trombózisveszély melegben

Mélyvénás trombózisBiztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába? ? kérdezi a WELL PR Ügynökség. A meleg időben kitágulnak az erek és jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy ?majd elmúlik?, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött.

A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint kétezer embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája. A mélyvénás trombózis az egyik leggyakoribb érrendszeri megbetegedés hazánkban, mégis kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a betegség. A tünetei jól felismerhetőek és nem szabad a nyári ?vizesedéssel? összekeverni.

Mit értünk mélyvénás trombózis alatt? ? Abban az esetben beszélünk mélyvénás trombózisról, amikor vérrög alakul ki, többnyire az alsó végtag izmai közötti mélyvénákban. Ez a vérrög nem csak azért jelent veszélyt, mert a véna elzárásával nem engedi a vér továbbáramlását az adott végtagból, hanem azért mert ebből a vérrögből leszakadhatnak kisebb darabok, amik belekerülnek a véráramlatba és így a szíven keresztül a tüdőbe juthatnak. A tüdőbe bekerült vérrög tüdőembóliához vezethet.

Tünetek

A mélyvénás trombózist a vénát elzáró vérrög okozza, ezért kialakulása előre nem megjósolható. Leggyakrabban az alsó végtagokban fordulhat elő, de abban az esetben, ha a felső végtagokban keletkezik, ugyanazokat a tüneteket produkálja: végtagdagadás, tésztás tapintatú bőr; a bőr színének elváltozása az adott területen: pirosas, lilás-kékes; a gyulladás következtében melegség az adott területen; hosszan kialakuló elzáródásnál enyhe, gyakran nem is észlelt fájdalom; abban az esetben, ha hirtelen bekövetkezett elzáródásról van szó, azt a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán. Abban az esetben, ha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire és a vérrög bejutott a tüdőjébe, az alábbi jelek utalnak a tüdőembólia kialakulására: fulladás, légszomj, köhögés és előfordulhat véres köpet is.

Miben térnek el a végtag ?vizesedés? tünetei a mélyvénás trombózisétól? ? Az első legjobban feltűnő tünet, hogy míg mélyvénás trombózis esetén csak az adott területen lévő végtag duzzad meg, addig vizesedésnél mind a kettő. Biológiai lefolyásuk is más: amíg a trombózisnál egy ér elzáródásról van szó addig a vizesedés a test folyadékháztartásának problémája. Tartós lábdagadás fennállása esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, mert valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés jele is lehet.

Mitől alakulhat ki mélyvénás trombózis? ? A mélyvénás trombózist kiváltó konkrét okok nem ismeretesek. Az alábbi tényezők növelhetik a kialakulásának lehetőségét: genetikai hajlam; olyan gyógyszerek szedése, amik ?sűrítik? a vért pl.: fogamzásgátló; különböző betegségek szövődményei pl.: daganatos megbetegedések; mozgásszegény életmód; túlsúly és dohányzás.

Mélyvénás trombózis kezelése

A felismerés után a legfontosabb lépés, hogy a vérrögöt megfelelő kezeléssel mielőbb feloldják, hogy ne jusson el a tüdőbe és a véna újra átjárhatóvá váljon. A kezelés második szakasza az újabb mélyvénás trombózis kialakulásának megelőzése. Súlyos esetben, hogy ne alakulhasson ki tüdőembólia, a betegnek véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, ami meggátolja a vérrögök újbóli kialakulását. Sajnos a mélyvénás trombózis egy alattomosan kialakuló betegség, amit nem minden esetben lehet megelőzni csak időben felfedezni. Fontos tisztában lenni a tünetekkel és a betegség megelőzés céljából egészséges életmódot folytatni.

Szóljon hozzá!