ZETApress

hírportál

Erdélyben gyógyítanak az NGYSZ önkéntes orvosok

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos tagjaiból álló 26 fős csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Ezen kívül gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segítik a rászoruló intézeteket.

A csoport idén – október 7-15. között ? már másodszor jár Erdélyben, ahol gyógyító körútján Hargita és Bakó megyébe, eldugott kis hegyi falvakba településekre látogat el Az orvos csoportban ezúttal gyermekgyógyász, gyermek ortopéd orvos, gyermek fül-orr-gégész, audiológus, szülész-nőgyógyász valamint aneszteziológus vesz részt.

Az orvosok tavaly több mint tízezer vizsgálatot végeztek. Idén májusban több mint háromezer gyermek szűrővizsgálatára és több száz gyógyítására, műtéti előjegyzésére került sor. Az orvos-csoport tervezett programja:

Október 8. – szűrővizsgálatok Székelyudvarhelyen
Október 9. – szűrővizsgálatok Hidegségben, Gyimesbükkön, Gyimesfelsőlokon és a Csíkszeredai kórházban
Október 10. – szűrővizsgálatok Hidegségben, Gyimesbükkön, Gyimesfelsőlokon
Október 11. – szűrővizsgálatok Gyimesközéplokon, Csíkszentdomokoson
Október 12. – szűrővizsgálatok Csíkkozmáson, Csíkszentmártonban
Október 13. – szakmai konzultációk és szűrővizsgálatok Csíkszeredában a megyei kórház gyermekosztályán

2006. október 11-én 15 órakor kerül ünnepélyes keretek között átadásra a már elkészült a Felcsíki Mentőállomás Csíkszentdomokoson. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat látva, hogy Felcsíkot a távoli Csíkszeredából csak lassan éri el a mentőszolgálat, ezért döntött úgy, hogy segít a mentőállomás megépítésében. A Gyermekmentő Szolgálat döntését több súlyos baleset is befolyásolta, ami még inkább rámutatott arra, hogy milyen fontos a Felcsíki Mentőállomás létesítése.

A Gyermekmentő Szolgálat a mentőállomás felépítését a Magyar Nemzeti Bank, az OTP Bank Nyrt. és a MOL Nyrt. részvételével és támogatásával végezte. 2004 és 2006. között – a Gyermekmentő Szolgálaton keresztül – összesen 8 922 339 Ft segítség érkezett a mentőállomás építésére.

A megnyitó ünnepségen részt vesz Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Sógor Csaba, Hargita Megye szenátora, Bunta Levente, Hargita Megyei Tanács elnöke és Bustya Attila, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. A mentőállomást Bálint Lajos érsek úr szenteli fel. Az esemény házigazdája Dr. Bárányi Ferenc, Románia volt egészségügyi minisztere, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Romániai Egyesületének elnöke.

A Gyermekmentő Szolgálat októberi erdélyi útján a Sportbizottság több tagja is részt vesz. Így Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja és a Sportbizottság elnöke, Szepesi György, a Sportbizottság tagja. A Gyermekmentő romániai útjának programjába sporteseményt is beiktat. A magyar parlamenti képviselők és a helyi közméltóságok csapatainak futballmeccsére október 11.-én, szerdán 10 órakor kerül sor Csíkszentdomonkoson. A mérkőzést idén is a legendás Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezeti. A Gyermekmentő Szolgálat októberi útját az OTP Bank Nyrt. és a Porsche Hungária támogatja.

Szóljon hozzá!