ZETApress

hírportál

Hallgasd meg szíved hangját!

A Szív Világszövetsége, a World Heart Federation szeptember utolsó vasárnapját nevezte ki a Szív Világnapjává. Ez alkalomból Budapesten, a Városligetben minden érdeklődő számára ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésre nyílik lehetőség, melyekhez a műszereket a hazai gyógyszeripar három legrégebbi és méltán elismert szereplője, a Bayer, az EGIS és a Roche gyógyszergyár, valamint az OMRON biztosítja, tudtuk meg a minapi sajtótájékoztatójukon.

S hogy miért fontos ez számunkra? Mert kit ne érdekelne, hogy hány éves valójában a szíve, és mit kell tennie, hogy sokáig fiatal maradjon? Magyarországon, akárcsak Európa többi országában, egyre fontosabb kérdések ezek, hisz a szívbetegség ma már vezető halálozási ok a kontinensen. Hazánk élen jár az a szív és érrendszeri betegségek előfordulását tekintve, és az egészségi állapotunk is lényegesen rosszabb, mint amire az ország társadalmi-gazdasági szintjéből következtetnénk.

A betegség kialakulásához számos kockázati tényező hozzájárulhat, mint például a helytelen táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás valamint a testmozgás hiánya. A legveszélyeztetettebb korosztály pedig a 35 év felettiek. A helyszínen most bárki számára kipróbálható lesz egy olyan speciális fonendoszkóp, mely hallhatóvá teszi a szív hangját. Egész nap kardiológus szakorvosok adnak majd tanácsot azoknak, akik aktívan szeretnének tenni egészségük megőrzése érdekében.

A szervezők futóversennyel, sétával, életmód-tanácsadással szeretnék egy fizikailag aktívabb, egészségesebb életvitelre buzdítani a kilátogató érdeklődőket. A Városligetbe kilátogató közönség ismert hazai sztárokkal találkozhat holnap. Délután 4 órától a Szív Hangja koncerten Charlie, valamint a Megasztárból ismert Pál Tamás és Szabó Leslie lép fel Bálint Antónia háziasszonyi közreműködésével.

Szóljon hozzá!