ZETApress

hírportál

Képalkotás az OPAI-ban

Új CT az OPAI-banAz Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) több éves előkészület után június 3-án jött létre a Nyírő Gyula Kórház területén. Az intézet hivatalos megalakulása óta folyamatosan fejlődik, ennek érkeztünk most egy fontos állomásához. Régi vágya teljesült a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet dolgozóinak és ? mondhatjuk ? a betegeinek is.

Már a kórház is évtizedek óta várt egy képalkotó készülékre, amely manapság már nélkülözhetetlen egy magas színvonalú ellátást nyújtó országos intézetben. Talán kevesebben tudják, de a CT ? azaz komputer-tomográfia ? egy speciális röntgen vizsgálat, ahol a vizsgált testrészről, a vizsgáló által meghatározott vastagságú haránt szeletek készülnek) nemcsak a belgyógyászati és a neurológiai eseteknél fontos diagnosztikai eszköz, hanem a pszichiátriai és addiktológiai betegeknél felmerülő differenciáldiagnosztikai kérdéseket is tisztázhatja. Azaz, ha a tünetek nem egyértelműek, a CT segíthet annak eldöntésében, hogy a páciens pontosan milyen betegségben szenved. A CT a pszichés tünetek hátterében meghúzódó szervi okot mutathatja ki, például agydaganatot vagy a szellemi leépüléssel járó agysorvadást.

Mostanáig CT vizsgálatra utaztatni kellett a betegeket (mentővel és kísérővel), azonban most már e vizsgálatok helyben is elvégezhetővé váltak. Köszönhető mindez az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának és az Euromedic Diagnostics Magyarország Kft-nek, akik lehetővé tették a CT telepítését a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetbe. A bekerült CT berendezés típusa: GE Lightspeed ultra 8 szeletes CT berendezés. A készülék elhelyezéséhez szükséges helyet a kórház biztosította, a kiépítést rekord sebességgel, alig egy hónap alatt az Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. végezte. A szükséges engedélyeket is sikerült időben megkapni, így már az első betegek vizsgálatán is rég túl van a berendezés.

A hazai képalkotó diagnosztikai ellátásban 22 éve aktívan tevékenykedő Euromedic Diagnosztika új CT laboratóriuma napi 12 órában tart nyitva, és heti négy napon át vesz részt a fővárosi CT ügyeleti rendszerben. A berendezés kardiológiai vizsgálatok kivételével valamennyi CT diagnosztikai vizsgálat végzésére alkalmas. Kétfecskendős injektor, digitális archiváló rendszer, és ez utóbbi segítségével teleradiológiai konzultációs lehetőség segíti a radiológus orvosok munkáját.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a CT milyen jelentős lépés a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fejlesztésében. Túl azon, hogy jelentős mennyiségű idő és pénzt takarítható meg a helyben végzett vizsgálatokkal, mindez egyértelmű jele annak is, hogy az OPAI lépésről-lépésre halad azon úton, hogy minél színvonalasabb gyógyító és szakmai munka folyhasson falai között.

A kutatólaboratóriumok közül a Neuropszichológiai és a Molekuláris biológiai laboratórium már egy éve működik Kéri Szabolcs professzor vezetése alatt, és ebben a hónapban kezdi meg működését Rihmer Zoltán professzor irányításával az Öngyilkosság megelőző és kutató laboratórium. Annak ellenére, hogy 1986 óta felére csökkent a befejezett öngyilkosságok száma hazánkban, még mindig dobogós helyezésünk van az Európai Unióban. Sokkal több ember hal meg öngyilkosság következtében, mint közlekedési balesetben. Az öngyilkosság hátterében számos ok állhat, de közülük kiemelkedően magas kockázatot jelent a kezeletlen depresszió és a társult alkoholfüggőség. A korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet tízszeresére növeli a kockázatát annak, hogy az illető öngyilkosság következtében hal meg.

Szóljon hozzá!