ZETApress

hírportál

Margit-nap Óbudán

Margit átvágásArra törekszünk, hogy kijavítsuk az értelmetlenségeket az egészségügyben ? mondta délelőtt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a budapesti Szent Margit Kórház önállóvá válása alkalmából Tarlós István főpolgármester részvételével megtartott ünnepségen. Bús Balázs III. kerületi polgármester az árvízzel küzdött valahol.

Szócska doktor arról beszélt, hogy a gazdasági világválság körülményei között is arra törekszenek a betegek érdekében, hogy kijavítsák az égbekiáltó értelmetlenségeket az egészségügyben. Az egészségügyi államtitkár ide sorolta a pszichiátriai betegek 2007-es utcára lökését. Olyan szintű zsarolásnak és fenyegetéseknek voltak kitéve az akkor bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) dolgozói, hogy az már szinte kriminalitásba hajlott ? ismételte meg múlt hétfői gondolatait. (Az OPNI pótlására a kormány nemrég átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet.) Megjegyezte, hogy a betegek érdekeit a középpontba állítva a szakmával együttműködésben építik újra az egészségügyet.

Hangsúlyozta, szakmailag érettebb rendszert kell létrehozni, és amit lehet, egynapos járóbeteg-ellátással kell megoldani. Az egészségügyi fejlesztések közé sorolta a többprofilú közösségi kórházak létrehozását. Ez azt is jelenti, hogy az embereket tudni kell mobilizálni ? mondta. Szólt arról is, örül a 2007-ben más budai kórházakkal összevont Szent Margit Kórház önállóvá válásának, ugyanakkor arra biztatta az intézmény vezetőit, hogy a térség egyéb intézményeivel minél jobban működjenek együtt.

Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédét az árvízi helyzettel kezdte. Kritikus napokat élünk, de az egész város összefogott ? mondta a főpolgármester, megköszönve az önkéntesek munkáját. A Szent Margit Kórházról helyi lakosként, a kerület korábbi polgármestereként elmondta, kulcsfontosságú feladatokat lát el nemcsak Budapest egyes kerületei, hanem az agglomeráció szempontjából is. Annak a véleményének is hangot adott, hogy rendkívüli hiba volt a kórház önállóságát annak idején megszüntetni. Emlékeztetett arra, 70 éve (1943-ban) avatta szentté XII. Piusz pápa Margitot, ünnepnapja január 18-án van, s Árpád-házi Szent Margit példája valóban méltó a kórház nevéhez, mert őt a szeretet példaképének tekintik. Tarlós utalt arra is, hogy január elseje óta önállóan látja el munkáját a kórház, és sikere szerinte az összefogás erején múlik. Elmondta, hogy minden támogatást megadnak a tervek megvalósításához és ahhoz, hogy a pályázatokon sikeresen szerepelhessen a kórház annak érdekében, hogy az egész város fontos egészségügyi központja maradjon.

Margit ünnepBadacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója reményének adott hangot, hogy ezentúl minden év június 10-én, Margit-napon megünneplik majd kórházuk működését. Mint mondta, ez a nap a megújulásról szól, mert az intézmény 116 éves fennállása alatt számos történelmi vihart élt túl, és mindig visszaszerezte önállóságát, amelynek szükségessége szakmailag megalapozott. Beszélt arról is, hogy hétéves fejlesztési tervet dolgoztak ki. Ez biztosíthatja, hogy XXI. századi színvonalon várhassák a betegeket. Kiemelt szerepet kap az elavult gépek, műszerek cseréje, valamint az energiahatékonyság növelése.

Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Szócska Miklós, Tarlós István és Badacsonyi Szabolcs átvágták a nemzeti színű szalagot, a kórház önállóságát kifejezve, majd a főigazgató emléklapokat adott át azoknak, akik a kórház önállóságának létrehozásában tevékenyen részt vettek. Dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója, Dr. Stefka Nóra, a főigazgatónő helyettese, valamint Deczky Zoltán térségi igazgató személyesen vette át az emléklapot, míg az árvízzel bajlódó Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos később kapja meg azt. További négy óbudai lakos ? Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály miniszter, Dr. Sélleiné Dr. Márki Mária OEP főigazgató és Dr. Balitzky Alexandra, az EMMI főosztályvezetője ? Kun Éva keramikus emlékplakettjét vehette át. Az ünnepség moderátora Liptai Claudia óbudai lakos volt, míg a zenét egy volt óbudai muzsikus, Karácsony János, az LGT gitárosa szolgáltatta, ám James nemrég a közeli Szentendrére költözött.

Az I. emeleti fogadást a Mátray Party Kft. szervizelte, s az ezt követő sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Szent Margit Kórház kiemelt fejlesztési céljai közé tartozik a központi intenzív és aneszteziológiai ellátás fejlesztéseinek folytatása, a központi műtő és a sebészeti osztály felújítása, az endoszkópos laboratórium bővítése, a műveseállomás berendezésének cseréje, valamint a központi laboratórium és a patológia műszerparkjának megújítása.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vívóünnep Pasaréten | ZETApress
  2. Új CT a Margit Kórházban | ZETApress

Szóljon hozzá!