ZETApress

hírportál

Mennyi lesz a nyugdíjam?

BetegápolásSok nyugdíjba küldött egészségügyi dolgozó szeretne továbbdolgozni a kórházakban és rendelőintézetekben. Arra hivatkoznak, hogy nem tudnak megélni a nyugdíjukból, a munkahelyük pedig létszámhiánytól félve szeretné őket megtartani. Ha őket tovább foglalkoztatnák, miért nem veszik fel helyettük a nyugdíj előtt álló szakdolgozókat? ? kérdezi egyik olvasónk.

Évek óta nem tudok elhelyezkedni a folyton létszámhiányra panaszkodó egészségügyben. Sok helyre pályáztam már ? mindenhol friss erkölcsit is kértek az önéletrajz mellé ?, sajnos sikertelenül. Az indok mindig ugyanaz: fiatalabbat választottunk! Mivel a közalkalmazotti bértábla szerint a 25-35 éves munkaviszonnyal rendelkezők bére alig több a kezdőkénél, ennek még anyagi okai sem lehetnek ? folytatódik az ápolónő levele.

Sajnos évek óta nincs jövedelmem, s nyugdíjba csak 3 év múlva mehetek. Házastársam nyugdíjából élünk, de az se sok. Mivel az utóbbi években munkahely híján a munkában töltött éveim sem növekedtek, s a nyugdíjba vonulást megelőző öt-hat évben bejelentett jövedelemre sem számíthatok, mennyi lesz vajon a nyugdíjam? Hogyan fogok majd a minimál-nyugdíjból megélni, ha a munkaviszonyból nyugdíjba küldötteknek sem elég a magasabb nyugdíj a megélhetéshez?

Azt sem értem, ha a nyugdíjba vonulók keveslik a pénzüket, tőlem miért várják el a kórházi és rendelőintézeti ápolási igazgatók ? akik sokszor korban is közel állnak hozzám ?, hogy megéljek a semmiből? Nem a nyugdíjba küldötteket kéne tovább marasztalniuk, hanem a nyugdíj előtt álló munkanélkülieket kéne alkalmazni a létszámhiánnyal küzdő egészségügyi intézményekben! Azt sem értem, miért kell a pályázathoz már előre az erkölcsi bizonyítványt kiváltani, mert egy állásnélküli ezt a 3500 forintot fontosabb dologra is elköltheti! ? fejeződik be olvasónk panasza.

2 hozzászólás

  1. Sajnos az idősek otthonaiban sem különbek a főnővérek! Három hete voltam állásinterjún Budán, két héten belülre ígérték a választ, mégsem értesítettek. Tegnapi levelemre ma azt írta az intézetvezető-helyettes: Tisztelt érdeklődő, köszönjük a jelentkezését, a meghirdetett állást már betöltötték. A hirdetés mégis fenn van most is a honlapjukon! Lehet, hogy csak az adataink kellenek nekik?