ZETApress

hírportál

Tudatmódosító szertelenség

stanislavgrof_es_gantibenceAz LSD által kiváltott különleges tudatállapotok szakértője, aki a drog betiltása után létrehozta a természetes úton elérhető módosult tudatállapotot, a transzperszonális pszichológia egyik alapítója, Stanislav Grof Magyarországra látogat az Integrál Akadémia meghívására ? tudtuk meg a Rákóczi úti XO Bisztróban a délelőtti sajtótájékoztatón.

Jövő hét végén, május 10-12-én az itthoni szakembereknek élőben mutatja be a világon egyedülálló és kiváló eredményeket elért terápiás módszereit. A holotróp légzés atyja és szintén pszichoterapeuta felesége Dr. Christina Grof, a háromnapos rendezvénysorozaton ? melynek fővédnöke Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, és meghívott vendége Müller Péter író ? az ELTE Gólyavárban péntek-szombaton és a Belvárosi Színházban pedig vasárnap mondják el gondolataikat az önismeretről, a spiritualitás, a pszichológia és a pszichoterápia összefüggéseiről, a transzperszonális pszichológia jövőjéről.

Az emberi elme és természet megismerésére az LSD hatékony és egyedülálló eszköz… A globális krízis megoldásában az ember személyiségének megértése a kulcs ? vallja Grof. Mi is a holotróp, vagy transzlégzés? ? Olyan légzéstechnika, amelynek gyakorlása során akkora energia és oxigéntöbblet áramlik a szervezetbe, hogy ennek hatására tudatmódosulás következik be. Euforikus lelki és spirituális élmények követik egymást ebben a belső utazásban, emlékek, elfojtások, érzelmi blokkok szabadulhatnak fel. Ennek a technikának megalkotója Stanislav Grof, aki új fejezetet nyitott a nem-szokványos tudatállapotok kutatásában ötven évvel ezelőtt.

A háromnapos rendezvénysorozaton neves hazai szakemberek adnak elő: Gánti Bence integrál pszichológus, Frecska Ede, pszichiáter főorvos, Dr. Daubner Béla hipnoterapeuta, Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta, Bartha Dávid, pszichológus, Andrek Andrea perinatális pszichológus. A holotróp légzés terápiára és a Belső Utak Találkozása transzperszonális konferenciára nemcsak szakembereket várnak, hanem mindazokat, akik a spiritualitás és a pszichológia iránt érdeklődnek, akik már átélték, és akik szeretnék kipróbálni a transzlégzést.

Röviden az előadókról és előadásaikról

Stanislav Grof két előadásának címe: Legmélyebb sebeink begyógyítása ? Új perspektívák az önismeretben és a pszichoterápiában és A transzperszonális pszichológia múltja, jelene és jövője! Az első, képekkel illusztrált előadás a modern tudatkutatás forradalmi eredményeiről számol be. A második alkalommal Grof, a transzperszonális pszichológia egyik alapítója arról mesél, hogyan lett az 1960-es évek végén Kaliforniában megalakult Negyedik Erőből az a nemzetközi méretű átfogó látomás, amely ma összekapcsolja a spiritualitást az újonnan alakuló tudományos paradigma különböző területeivel.

Christina Grof két előadásának címe: Sóvárgás a teljesség után ? függőség, gyógyulás és spiritualitás. Spirituális válság ? a pszichospirituális krízisek megértése és kezelése. Az első előadás során függők és nem-függők egyaránt hasznos bölcs ismereteket kapnak, amelyek segítik belső útjukat. A második előadásban a terapeuta arról beszél, hogy manapság sok olyan állapotot pszichózisként, vagy egyéb mentális zavarként diagnosztizálnak, holott valójában nem másról van szó, mint spirituális válságról, a pozitív személyiségátalakulás és spirituális megnyílási folyamatának egy nehéz szakaszáról, amelyet a szakembereknek idejében fel kell ismerni.

Prof. Dr. Bagdy Emőke előadásának címe: Hogyan hat a spiritualitás a párkapcsolatainkra és az életünk értelmének keresésére? Két magyar kutatási eredményt ismertet, melyeket kutatócsoportjával maga végzett a magyarok spirituális állapotáról és a spirituális krízisekről.

Müller Péter író előadásának címe: A spiritualitás szerepe életünkben: megoldatlan sorsfeladataink megértése. A lélektan és a spiritualitás területét érintő előadásában a saját megfigyeléseit és tapasztalatait foglalja össze.

Dr. Frecska Ede pszichiáter, osztályvezető főorvos előadásának címe: A látomások ereje és a lélek indája. Előadásában azzal foglalkozik, hogyan vélekedtek a történelem során a különböző civilizációk a módosult tudatállapotokról és hogyan kezelték, alkalmazták azokat?

Dr. Daubner Béla pszichoterapeuta előadásának címe: Jóga, meditáció és hipnózis: hogyan használjuk a módosult tudat állapotokat a pszichoterápiában? Előadásában a távol-keleti jóga meditatív szellemiségének és a nyugati pszichoterápiának az integrációs lehetőségeit mutatja be.

Dr. Hoppál Mihály sámánkutató előadásának címe: Transzban lenni vagy nem lenni. Sámántechnikák az öngyógyításban. Előadásában a sámánok megváltozott társadalmi szerepéről, körükben szerzett tapasztalatairól hallhatunk.

Gánti Bence előadásának címe: A transzperszonális pszichológia helye a pszichológiában és a Grof házaspár munkásságának bemutatása.

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus előadásának címe: Magzatból emberré válni: a születés terápiás módszerünk bemutatása. Előadásában azt a gyakorlati terápiás munkát mutatja be, amelyhez Grof munkássága adott ihletést és támpontokat, és amelynek középpontjában születésünk élményének feldolgozása áll.

Bartha Dávid pszichológus előadásának címe: Mennyire van igény a transzerpszonálitásra? Reflexiók egy terápiás praxisból. Előadásában a transzperszonális élményekkel, spirituális, vallási problémákkal is foglalkozó pszichológus a saját tapasztalatában felmerült problémákat összegzi.

Andrek Andrea pszichológus előadásának címe: Hogyan hat az életünkre a méhen belüli életünk rejtett emléke? A grofi modell és a hazai magzatvizsgálatok eredményei. Az előadás arra vállalkozik, hogy bemutassa a születési élményminták (születési mátrixok) Stanislav Grof által kidolgozott elméletét, és azt a magyar munkacsoportot, amely arra kíván rávilágítani, hogy a megszületés élményét egy igen gazdag szülő-magzatkapcsolati tapasztalat előzi meg.

2 hozzászólás

  1. Tisztelt Szervezők! Mivel nagyon érintett vagyok a fenti problémák mindegyikében, természetesen érdekelnek az előadások. Az viszont nem derült ki számomra, vajon mikor kezdődnek az előadások? Amennyiben lehetséges, kérek felvilágítást ezekről is! Tisztelettel: Nagy Adrienn

  2. Tisztelt Olvasónk! Köszönjük érdeklődését! Stanislav Grof előadása 10-én, pénteken 10-től 13 óráig, Christina Grof előadása 15-től 18-ig tart a Gólyavárban. Másnap reggel 7:30-tól este 22-ig tart a program ugyanott. A délelőtti csoportos légzés 9-től 12-ig, a délutáni 14-től 17 óráig tart. 12-én, vasárnap a Belvárosi Színházban reggel 9 órától este fél 8-ig várják az érdeklődőket, s az első előadás 10 órakor kezdődik. Részletek az Integrál Akadémia honlapján olvashatók.