ZETApress

hírportál

Novoszel emléknap az OORI-ban

A tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezik március utolsó péntekén a Novoszel emléknapot a Szanatórium utcai Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Dr. Novoszel Tibor főorvos, a gerincvelősérültek korszerű rehabilitációjának első hazai művelője, a gerincvelősérültek rehabilitációjára szakosodott ? sajnos jelenleg is csak egyetlen ? osztályának megszervezője és 21 évvel ezelőtti haláláig vezetője volt.

Hitvallásához híven tudományos üléssel és az intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályának nyílt napjával emlékeznek rá kollégái. A délelőtti tudományos ülés témája: A gerincvelősérültek komplex rehabilitációjának első lépése, a sérültek akut ellátása. Vízkelety Tibor főigazgató-főorvos köszöntője után Dóczy Tamás professzor (POTE): A gerincvelősérültek akut ellátásának szakmai lehetőségei, elméleti meggondolások, Veres Róbert (OITI): Az akut ellátást nehezítő tényezők (szakmai, szervezési, anyagi, kommunikációs, finanszírozás, stb.), Skaliczky Zoltán (Győr): A gerincvelősérültek akut ellátása a napi gyakorlatban, elmélet és valóság, Zsolczai Sándor (OBSI): A gerincvelősérültek akut ellátását nehezítő egyéb sérülések, míg Klauber András (OORI): A gerincvelősérültek rehabilitációs ellátása, szükséglet és valóság címmel tart előadást, majd bemutatja osztályát az érdeklődőknek.

Az ülést követően délután 2 órától betegtalálkozóra kerül sor a régi, rehabilitált gerincvelősérültek és minden érdeklődő számára. Először a ParAgility, azaz a mozgássérülteket segítő kutyabemutató lesz, majd 3-tól a zánkai nyári táborról szóló filmet láthatjuk. Ezt játék és játékos sport követi a sportcsarnokban. Az ötórai könnyűzenei koncert előtt kézicikli (handbike) bemutató lesz az érdeklődőknek.

Szóljon hozzá!