ZETApress

hírportál

H1N1 vakcina és büntetőfeljelentés

Lenkei doktor, a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület elnöke nemrég nyert pert az ÁNTSZ ellen. Most ő tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanújával az ügyészségen a H1N1 influenzára költött milliárdok kapcsán.

Közismert, hogy az Európa Tanács és mértékadó orvosi lapok is nyilvánosságra hozták vizsgálati eredményeiket, amelyek szerint a H1N1 influenzajárvány még a szezonális influenzánál is kevésbé veszélyesnek bizonyult. A magyar egészségügyi kormányzat és szakhatóságok azonban a korábbi figyelmeztetések ellenére is több milliárd forint közpénzt költöttek a szakmailag is kétséges védőoltások megvásárlására.

Mára már az Egészségügyi Világszervezet is megszüntette a H1N1 pandémiás minősítését, és elismerte, hogy a szakmai tanácsadó testület ? amely azt javasolta, hogy világjárványt hirdessen a WHO ? minden harmadik tagja anyagi támogatásban részesült egy vagy több vakcina-gyártó vállalattól.

Ez persze nem mentesíti a magyar járványügyi hatóságot a szakmai döntések felelőssége alól, hiszen egyrészről még 2009. júliusban, a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervben az Egészségügyi Minisztérium közzétette, hogy a jelenleg előállítható oltóanyagokkal az influenzajárványokat megelőzni, vagy lényegesen befolyásolni nem lehet, sőt a kórfolyamat szövődmény nélkül egy héten belül lezajlik.

Másrészről még 2009. április 27-én az ÁNTSZ még úgy tájékoztatta a sajtót és a lakosságot, hogy az influenzavírusok nagyon gyorsan változnak, és nagyon fontos, hogy az oltóanyagban lévő és a járványt okozó vírus megfeleljen egymásnak, mert csak így biztosítja legjobban a beoltott személy megfelelő védelmét. Az oltóanyag előállításával megbízott Omninvest Kft. azonban mégsem a járványt okozó, úgynevezett ?vadvírusból? készítette a vakcinát, hanem gazdasági okokból egy 1930-as években feltűnt és letűnt, úgynevezett ?klasszikus reasszortáns? vírustörzset vásárolt meg.

A sertésinfluenza utóértékelése Magyarországon is lesújtó képet mutat. Az Országos Epidemiológiai Központ Influenzafigyelő szolgálatának zárójelentése szerint 2009 21. és 2010 20. hete között, azaz a járvány egy éve alatt mindösszesen 2162 laborvizsgálattal igazolt H1N1 esetet regisztráltak hazánkban, míg a sertésinfluenzával összefüggésbe hozott halálesetetek száma mindösszesen 134 volt. Ez messze elmarad még a szezonális influenza átlagos mérőszámaitól is.

A Jog az Egészséghez Egyesület már 2009 szeptemberében felhívta a figyelmet ezekre a visszásságokra, de mint civil szervezet nem rendelkezik eszközökkel arra, hogy felderítse: vajon a maximális gondossággal jártak-e el az illetékesek a többmilliárdnyi adóforint elköltésekor, illetve Magyarországon is lehetett-e valaki személyesen érdekelt abban, hogy hová kerüljenek a közpénzek. Ezért döntött az elnökség úgy, hogy az eset pontos tisztázása érdekében a nyomozóhatóságokhoz fordul, és büntetőfeljelentést tett az ügyben.

3 hozzászólás

  1. Egy EMBER, AKI EGY CSODÁLATOS LÉNY, értem, Érted, ÉRTED? Az Emberiségért teszi a dolgát! Fantasztikus vagy, Gábor! Köszönöm! Marcsi

  2. Kedves Gábor! Köszönöm, hogy megtetted ezt a lépést. Szeretettel ölellek és drukkolok Neked: Marcsi