ZETApress

hírportál

Egészséges túlnyomás

A hiperbár oxigénterápia (túlnyomás alatt álló oxigén belélegeztetés) jótékony hatása évszázadok óta ismert. A mellékhatások nélküli, fájdalommentes kezelés ? amelynek segítségével látványos eredményeket lehet elérni az orvostudomány számos területén ? immár hazánkban is a gyógyulni vágyók rendelkezésére áll.

A nyomás alatt álló levegő belélegzésének jótékony hatása már több mint háromszáz éve ismert. A brit orvos, Henshaw már 1664-ben alkalmazta a sűrített levegőt, amely tapasztalatai szerint serkentette az emésztést és a légzést, valamint már ekkor megfigyelte és lejegyezte a dekompressziós betegség kiváltó okát, a buborékképződést.

A nyomás szervezetre gyakorolt hatásáról legelőször a búvárok számoltak be, ezért a hiperbár terápiát főként azoknak a nehézségeknek az enyhítésére fejlesztették ki, amelyekkel a búvároknak kell szembenézniük. Az két legjelentősebb búvárbetegség a dekompressziós betegség és a légembólia, ezek kezelésének egyedüli módja a hiperbárikus kamra alkalmazása. A kezelés során a merüléshez használt gázból felszabaduló nitrogénbuborékok ismét oldott állapotba kerülnek a szervezetben. Ezután a gáz a tüdőn keresztül távozhat a szervezetből, a kamra nyomásának lassú, kontrollált csökkentése mellett.

Bár az orvostudomány hosszú időn keresztül úgy tekintett a hiperbár oxigénterápiára (HBO), mint kizárólag a dekompressziós betegség és a légembólia kezelésére alkalmas módszerre, napjainkban a HBO kezelések körülbelül 2 százalékát teszik ki a búvárbalesetek, az esetek túlnyomó többségében a kezelés egyéb gyógyászati célokat szolgál. Az oxigén szervezetünk egyik alapvető építőeleme, valamint olyan kémiai folyamatok lezajlását segíti szervezetünkben, amelyek eredményeképpen energia szabadul fel. Ezen túlmenően, a test gyógyulási folyamatai is csak a szövetek megfelelő oxigénellátása mellett képzelhető el.

A vér három fő összetevőből áll: a fertőzések elleni védelemben szerepet játszó fehér vérsejtekből, az oxigént szállító vörös vértestekből és a plazmából, amely az előbbi kettőt szállítja a véráramban. Szokványos körülmények között csak a vörös vértestek szállítanak oxigént. A nyomás alatt adagolt oxigén azonban más testnedvekbe is bejut, például a vérplazmába és ezen keresztül a nyirokba, valamint az agyat és a gerincvelőt körülvevő cerebrospinális folyadékba. Ezek a folyadékok olyan területekre is eljuttathatják az oxigént, ahol a vérkeringés gyenge vagy teljesen elzáródik.

Az ilyen módon megnövelt oxigénszint előremozdítja a természetes gyógyulást: segíti a fehér vérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok és a kötőszövetek kialakulását, és általában véve biztosítja azt, hogy a szervek működése funkciójuknak megfelelő legyen. A hiperbár oxigénterápia során 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént adagolnak atmoszférásnál nagyobb nyomáson a páciens állapotának javítása vagy helyreállítása érdekében.

A HBO erre a célra készített, túlnyomásos kamrában végzett, egytől akár 12 óráig terjedő kezelést jelent. A kamrában lévő levegőt kompresszorral nyomják össze az orvos által meghatározott légnyomás eléréséhez, ez a túlnyomás azonban a bent lévő embereknek semmilyen közérzeti problémát nem jelent.

A kezelés alatt a betegek repülőgépüléshez hasonló karosszékben ülnek, vagy ? szükség esetén ? hordágyon fekszenek. A kezelési idő diagnózisfüggő, általában 1-3 óra, 1,5-2 bar túlnyomáson. A kezelés alatt lehet fülhallgatón át rádiót, CD-t hallgatni, vagy olvasni, videót nézni. Bár a HBO csekély kockázattal járó módszer, a terápia megkezdését minden esetben alapos szakorvosi vizsgálat előzi meg.

A hiperbár oxigénterápia felhasználási területei igen szerteágazóak, a HBO sikeresen alkalmazható például szénmonoxidmérgezés, különféle fertőzések, búvárbalesetek, valamint a nehezen gyógyuló sebek gyógyításában. A HBO továbbá hatékonyan segíti a diabétesz, a neurológiai megbetegedések, mint például a migrén, az égési sérülések, keringési rendellenességek, sclerosis multiplex, reumatizmus, potenciazavar, sportsérülések, de akár az onkológiai terápiák mellékhatásainak kezelését is.

A felsorolás természetesen nem teljes, és a hiperbár oxigénterápia alkalmazási területeivel kapcsolatosan jelenleg is folynak a kutatások, így a közeljövőben további kórképekben is új terápiás publikációk és indikációk várhatóak, mint például az őssejt beültetés hatékonyságának fokozása. Hazánkban az 1980-as évekig több mint 15.000 páciens részesült hiperbár oxigénterápiában, amikor is (az SZTK megszűnésével összefüggésben) e kezelési módszer szinte feledésbe merült.

Magyarországon jelenleg egyetlen helyen lehet hiperbár kamrában gyógyulni (a jelenleg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén működő kamra az intézmény bezárásával az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe költözik: 1528. Budapest, XII. Szanatórium u. 19.). Összehasonlításként: Németországban több mint 40 ilyen kamra működését finanszírozza a társadalombiztosítás, Peking városában pedig több mint 200 hiperbár kamra üzemel. A Hűvösvölgyi úti centrum hiperbár kamrájában egyszerre 12 személy fér el ülő helyzetben, az egészségügyi személyzeten kívül. A hiperbár oxigénterápiáról az érdeklődők bővebb információt kaphatnak honlapjukon.

Szóljon hozzá!