ZETApress

hírportál

Állásfoglalás Lipótmezőn

Magyarországon a pszichiátriai betegek ellátásának feltételei az utóbbi évtizedekben más betegcsoportokhoz képest sokkal rosszabbak voltak, amit a szakpolitikusok is elismertek. Miközben az Európai Unió ? felismerve ennek egyre növekvő gazdasági kihatásait ? a lelki egészség megőrzését, helyreállítását kiemelt fontosságúnak értékelve ezek feltételeinek javítását kiemelt feladatnak tekinti, aminek érdekében külön projektek indultak, hazánkban ezzel éppen ellentétes tendenciák érvényesülnek, amelyek az egészségügy átalakításának eddigi szakaszában is jól nyomon követhetők, állapította meg a Magyar Pszichiátriai Társaság.

Össztársadalmi érdek, hogy a lelki egészség kérdését és a lelki betegségek megelőzésének és kezelésének kérdéseit mind gazdasági, mind népegészségügyi jelentősége miatt kiemelt prioritásként kezeljük, hasonlóan a szív- és érrendszeri, a daganatos valamint a gyermekkori megbetegedésekhez. A szakma által korábban kidolgozott programnak (LEGOP) és az abban javasolt szakmai megoldási módoknak ? a társadalmi vitát követően ? be kellene épülniük az egészségügyi reform folyamatába, az Új Magyarország Fejlesztési Tervbe.

Egy ilyen program kidolgozására és alkalmazására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egészségügyi Minisztérium határidővel ellátott megállapodást kötött és a Minisztérium kötelezettséget vállalt. A program megvalósítása mai napig nem teljesült. A pszichiátriai ellátásban kialakult krízishelyzet megoldására és az ellátási zavarok súlyosbodásának megelőzésére konkrét javaslataik lennének.

A felelősségteljes párbeszéd eddigi hiánya ellenére továbbra is elsősorban együttműködési készségüket ajánlják, azonban a pszichiátriai betegek jelentős érdeksérelme miatt ? a betegszervezetekkel közösen ? Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és nemzetközi fórumokhoz is fordulnak, közölték az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság Ellenőrző albizottsága, valamint az Egészségügyi bizottság Ellenőrző albizottsága kihelyezett együttes ülésén, az OPNI-ban.

Szóljon hozzá!